Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ Μπλίνκεν πηγαίνει στο Ισραήλ για να πιέσει την κατάπαυση του πυρός...

Ο Μπλίνκεν πηγαίνει στο Ισραήλ για να πιέσει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στο Ισραήλ την Παρασκευή 22/3 σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ετοιμάζεται να ψηφίσει σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που ζητά «άμεση» εκεχειρία.

Στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα «συζητήσει την ανάγκη να διασφαλιστεί η ήττα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, με τρόπο που να προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό, να μην εμποδίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να προάγει τη συνολική ασφάλεια του Ισραήλ». 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο του Ισραήλ να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, την οποία το Ισραήλ λέει ότι είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου του να νικήσει τη Χαμάς και να διασφαλίσει ότι η χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ τρομοκρατική ομάδα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει άλλη επίθεση όπως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να υποβάλουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή που θα «υποστηρίζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την εξασφάλιση άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ως μέρος μιας συμφωνίας ομήρων», δήλωσε εκπρόσωπος της πρέσβης των ΗΠΑ Linda Thomas-Greenfield.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται για μια πρόταση που επικεντρώνεται σε μια εκεχειρία έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση ομήρων που κρατούν οι μαχητές της Χαμάς σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν βρέθηκε στην Αίγυπτο για συνομιλίες την Πέμπτη 21/3 με επίκεντρο τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση ομήρων και τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν μεγάλη ανάγκη βοήθειας.

«Υπάρχει σαφής συναίνεση γύρω από μια σειρά κοινών προτεραιοτήτων», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη σχετικά με τις συζητήσεις του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα: «Πρώτον, η ανάγκη για άμεση διαρκή κατάπαυση του πυρός, με απελευθέρωση ομήρων». Μια κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει χώρο για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε.

Οι διαπραγματευτές συνεχίζουν να προσπαθούν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είπε ο Μπλίνκεν: «Τα κενά μειώνονται και συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια συμφωνία στη Ντόχα. Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά για να φτάσουμε εκεί, αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι δυνατό.

Κλείσαμε τα κενά, αλλά υπάρχουν ακόμα και άλλα. Επομένως, δεν μπορώ να βάλω ένα χρονοδιάγραμμα. Μπορώ απλώς να πω ότι έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Το κύριο σημείο διαμάχης στις διαπραγματεύσεις ήταν ότι η Χαμάς λέει ότι θα απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους μόνο ως μέρος μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο, ενώ το Ισραήλ λέει ότι θα εξετάσει μόνο μια προσωρινή παύση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας