Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αποχωρεί τελικά ή όχι;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αποχωρεί τελικά ή όχι;

Το μέλλον της Τουρκίας έχει αρχίσει να παίρνει μια περίεργη θα έλεγε κανείς τροπή καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο επερχόμενος γύρος των τοπικών ψηφοδελτίων θα είναι ο τελευταίος για εκείνον, δηλαδή δίνει ένα όριο που θα φτάσει στο τέλος του το 2018. Οι πολίτες σε κάθε τουρκική πόλη, επαρχία και δήμο θα ψηφίσουν για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις 31 Μαρτίου, με τον ίδιο τον Ερντογάν να επιβεβαιώνει ότι αυτή θα είναι η τελευταία ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχει.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #13

«Σύμφωνα με το νόμο, αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου», είπε σε μια συνάντηση της ομάδας νεολαίας TÜGVA στην Κωνσταντινούπολη. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ερντογάν είναι πρόεδρος της Τουρκίας από το 2014, μετά από μια δεκαετία ως πρωθυπουργός της χώρας. Ο Ερντογάν επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία στις διχαστικές εκλογές του Μαΐου το 2023. Επίσης, είχε πει ότι το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα σχέδιά του για πολιτική διαδοχή: «Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές θα είναι η μεταφορά μιας κληρονομιάς στα αδέρφια που θα ακολουθήσουν. Γι’ αυτό κάναμε τις απαραίτητες προετοιμασίες».

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2003 και στην συνάντηση του με την ομάδα νεολαίας είπε: «Δουλεύω ασταμάτητα. Τρέχουμε χωρίς ανάσα γιατί για μένα, είναι ένας τελικός. Είπε ότι πιστεύει πως το συντηρητικό του κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) θα παραμείνει στην εξουσία μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, χαρακτηρίζοντας τις επερχόμενες τοπικές εκλογές ως «μια ευλογία για τους αδελφούς που έρχονται μετά από εμένα. Θα υπάρξει μεταβίβαση εμπιστοσύνης».

Εξουσιάζει από το 2003

Ο Ερντογάν εξελέγη πρωθυπουργός το 2003 και στη συνέχεια πρόεδρος το 2014. Το 2017, μια συνταγματική αλλαγή κατάργησε το αξίωμα του πρωθυπουργού, δίνοντας στον Ερντογάν πλήρη εκτελεστική εξουσία. Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Ερντογάν δεν είχε καν την πλειοψηφία των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, το 2014 και το 2018 κέρδισε οριστικά και δεν πραγματοποιήθηκε δεύτερος γύρος. Το 2019, οι υποψήφιοι του κόμματος του (AKP) έχασαν τις δημοτικές εκλογές στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, καθώς και την Άγκυρα από υποψήφιους του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το 1994 έως το 1998 και για την ώρα μένει μόνο να περιμένουμε το τι θα συμβεί με την αποχώρηση του τα επόμενα χρόνια.

Δημοσιεύτηκε στο 13ο τεύχος της digital εφημερίδας GOVnews Weekly – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας