Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Η αντιπολίτευση ζαλίζει τον Ερντογάν με ιστορική νίκη

Τουρκία: Η αντιπολίτευση ζαλίζει τον Ερντογάν με ιστορική νίκη

Υποστηρικτές του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιου δήμαρχου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιορτάζουν μετά τα πρώτα αποτελέσματα μπροστά από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης (IBB) στην Κωνσταντινούπολη.

Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης πανηγύρισαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις καθώς η κλίμακα της νίκης έγινε σαφής.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας σημείωσε μεγάλες εκλογικές νίκες στις κύριες πόλεις της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Τα αποτελέσματα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήλπιζε να ανακτήσει τον έλεγχο των πόλεων λιγότερο από ένα χρόνο αφότου διεκδίκησε μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος.
Οδήγησε την εκστρατεία για τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεγάλωσε και έγινε δήμαρχος.

Αλλά ο Ιμάμογλου, ο οποίος κέρδισε για πρώτη φορά την πόλη το 2019, σημείωσε μια δεύτερη νίκη για το κοσμικό αντιπολιτευόμενο CHP.

Ο κ. Ερντογάν είχε ορκιστεί μια νέα εποχή στη μεγαλούπολη της Τουρκίας των σχεδόν 16 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης εξασφάλισε πάνω από το 50% των ψήφων, νικώντας τον υποψήφιο του προέδρου AK Party με περισσότερες από 11 μονάδες και σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφους.

Αυτή ήταν, επίσης, η πρώτη φορά από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από 21 χρόνια που το κόμμα του ηττήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα στις κάλπες.

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο δήμαρχος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς προηγήθηκε τόσο πολύ από τον αντίπαλό του με ποσοστό 60% που κήρυξε τη νίκη όταν συμμετείχαν λιγότερες από τις μισές ψήφους. Οι υποστηρικτές απέκλεισαν όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κυματίζοντας σημαίες και χτυπώντας τις κόρνες των αυτοκινήτων τους.
Είναι σημαντικό ότι το CHP – το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – κατέλαβε επίσης τον έλεγχο της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, Προύσα και Μπαλικεσίρ στα βορειοδυτικά, και διατήρησε τον έλεγχο της Σμύρνης, των Άδανα και του θέρετρου της Αττάλειας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, 70 ετών, αναγνώρισε ότι οι εκλογές δεν πήγαν όπως ήλπιζε, αλλά είπε στους υποστηρικτές στην Άγκυρα ότι θα σηματοδοτήσουν “όχι ένα τέλος για εμάς, αλλά μάλλον ένα σημείο καμπής”.

Πάντα στηριζόταν στη «λαϊκή θέληση» για την εξουσία του και δήλωσε ότι θα σεβόταν και τώρα το εκλογικό σώμα.

Επί Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η προεδρία της Τουρκίας έχει συγκεντρώσει σαρωτικές εξουσίες, αντικαθιστώντας τον πρωθυπουργό. Αλλά στις πόλεις, οι άμεσα εκλεγμένοι δήμαρχοι εξακολουθούν να έχουν σημαντική επιρροή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Ερντογάν είπε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του, επειδή η προεδρική του θητεία λήγει το 2028.
Αλλά οι επικριτές πίστευαν ότι η νίκη θα τον ενθάρρυνε να αναθεωρήσει το σύνταγμα για να μπορέσει να σταθεί ξανά. Μετά από μια τόσο δραματική ήττα που μοιάζει πολύ απίθανη.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του το κόμμα του θα πάρει τα μαθήματά του από την ήττα.
Ο πολιτικός επιστήμονας Μπερκ Έσεν είπε ότι το αντιπολιτευόμενο CHP είχε επιτύχει τη “μεγαλύτερη εκλογική ήττα στην καριέρα του Ερντογάν” και είχε τα καλύτερα αποτελέσματά του από το 1977.

Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη επιτυχία για τον πρόεδρο του CHP, Ozgur Ozel, ο οποίος επαίνεσε τους ψηφοφόρους που αποφάσισαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας σε μια ιστορική ψηφοφορία: «Θέλουν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας».

Πλήθη στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο στο Sarachane, μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Κουνούσαν τουρκικές σημαίες και πανό που έδειχναν τη φωτογραφία του Εκρέμ Ιμάμογλου δίπλα στον ιδρυτή πατέρα της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ, του οποίου η αφίσα ήταν τραβηγμένη στους τοίχους του κτιρίου της τοπικής αρχής.

«Μπορώ να πω ότι η εμπιστοσύνη και η πίστη των πολιτών μας σε εμάς ανταμείφθηκε», είπε ο κ. Ιμάμογλου.

Ο Ιμάμογλου κέρδισε την Κωνσταντινούπολη για την αντιπολίτευση το 2019. Τόσο αυτός όσο και ο Mansur Yavas θεωρούνται πιθανοί υποψήφιοι για να διεκδικήσουν την προεδρία το 2028.

«Όλα θα πάνε καλά», φώναζαν οι υποστηρικτές των Ιμάμογλου καθώς χόρευαν με ντραμς και κλαρίνα στη Σαρατσάνε, μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.
«Είναι μόνο τοπικές εκλογές, αλλά η νίκη της αντιπολίτευσης στις μεγάλες πόλεις είναι μια σημαντική επίδειξη δύναμης ενάντια στο κυβερνών κόμμα», δήλωσε στο BBC ο οπαδός του Ιμάμογλου, Γεσίμ Αλμπαϊράκ, 25 ετών.

Ο Mehmet Bankaci, 27 ετών, είπε στο BBC ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής στην Τουρκία: «Αν ο Imamoglu ή ο Mansur Yavas ήταν υποψήφιοι του CHP στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, σίγουρα θα είχαν κερδίσει».

Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας των σχεδόν 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο έλεγχος της πόλης σημαίνει τον έλεγχο ενός σημαντικού μέρους της οικονομίας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, του τουρισμού και των οικονομικών.

Πριν από πέντε χρόνια, ο κ. Ιμάμογλου ανέτρεψε χρόνια διακυβέρνησης του AK Party στην Κωνσταντινούπολη με την υποστήριξη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτή η ενότητα της αντιπολίτευσης κατέρρευσε στον απόηχο της ήττας των προεδρικών εκλογών του περασμένου έτους και το Κόμμα AKP είχε μεγάλες ελπίδες να ανατρέψει τη νίκη του το 2019.

Εν όψει των εκλογών της Κυριακής, η ψηφοφορία θεωρήθηκε πολύ κοντινή, με ισχυρή αμφισβήτηση από τον υποψήφιο του AK Party Murat Kurum. Όμως το κυβερνών κόμμα δεν μπόρεσε να αποτινάξει μια οικονομική κρίση που είχε πληθωρισμό 67% και επιτόκια 50%.
Ενώ μεγάλες περιοχές της δυτικής, νότιας και βόρειας Τουρκίας βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο του αντιπολιτευόμενου CHP, το φιλοκουρδικό κόμμα των Dem έχει κερδίσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της νοτιοανατολικής περιοχής.


Το Κόμμα του Ερντογάν συνεχίζει να κυριαρχεί στην κεντρική Τουρκία και είχε μεγαλύτερη επιτυχία σε περιοχές της νοτιοανατολικής πλευράς που καταστράφηκαν από τον διπλό σεισμό του Φεβρουαρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Καχραμανμάρας και Γκαζιαντέπ.
Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματός του στην Άγκυρα, υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει τα τέσσερα χρόνια πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές για να «ανανεωθούμε και να αποζημιώσουμε τα λάθη μας».

Οι υποστηρικτές του απάντησαν: «Σταθείτε, αυτό το έθνος είναι μαζί σας».

Περίπου 61 εκατομμύρια Τούρκοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι ψηφοφόροι ψήφισαν για πρώτη φορά. Η συμμετοχή υπολογίστηκε σε περισσότερο από 77% στις 81 επαρχίες της χώρας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας