Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓάζα: Τεράστια η περιβαλλοντική καταστροφή

Γάζα: Τεράστια η περιβαλλοντική καταστροφή

Σε ανυπολόγιστη αύξηση της μόλυνσης της γης, του εδάφους και των υδάτων με ταυτόχρονη απελευθέρωση επικίνδυνων και καρκινογόνων υλικών στο περιβάλλον, οδηγούν οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις στην Παλαιστίνη.

Της Κυριακής Γιάντση

Σε ανυπολόγιστη αύξηση της μόλυνσης της γης, του εδάφους και των υδάτων με ταυτόχρονη απελευθέρωση επικίνδυνων και καρκινογόνων υλικών στο περιβάλλον, οδηγούν οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις στην Παλαιστίνη. Τα ανθρώπινα υπολείμματα, ο αμίαντος, τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και οι επεξεργασμένες βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, καταστούν απαγορευτική τη ζωή στη Γάζα για πολλές δεκαετίες.

Τα Ηνωμένα Έθνη διερευνούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική, περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή στην περιοχή, αλλά δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δεν είναι ακόμη σε θέση να πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες. Η Παλαιστινιακή Αρχή Ποιότητας Περιβάλλοντος ζήτησε από το UNEP μήνες πριν, τη διεξαγωγή έρευνας και εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη Γάζα και το UNEP, δεσμεύτηκε να διεξάγει έρευνες όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η ρύπανση των υδάτων

Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί, μόλυναν όλους τους υδάτινους πόρους και ιστορικά περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης στη Γάζα κατά το παρελθόν έχουν καταγράψει ήδη υψηλές συγκεντρώσεις χλωροφύλλης και αιωρούμενης οργανικής ύλης στα παράκτια ύδατα, καθώς και γαστρεντερικά παράσιτα τόσο στη στεριά, όσο και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η σημερινή κατάσταση με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αυξάνει τη μόλυνση καθώς οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #15

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNEP, τουλάχιστον 100.000 κυβικά μέτρα λυμάτων και αποβλήτων απορρίπτονται σε ανεπίσημους χώρους, όπου οι επικίνδυνες ουσίες καταλήγουν στο έδαφος και κατά συνέπεια και στον υδροφόρο ορίζοντα που αποτελεί την κύρια πηγή νερού. Το πόσιμο νερό στη Γάζα ήταν ήδη ένα αυξημένο πρόβλημα και μετά τον 16ετή αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, περιορίστηκε σημαντικά η ανάπτυξη των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ρύπανση από τα συντρίμμια

Τα συντρίμμια και τα επικίνδυνα απόβλητα αποτελούν μια ακόμη επικίνδυνη κατάσταση στην ήδη επιβαρυμένη ρύπανση της Γάζας. Στις αρχές του χρόνου, η συνολική ποσότητα των συντριμμιών ήταν 22,9 εκατομμύρια τόνοι, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά τους επόμενους μήνες. Παράλληλα χιλιάδες ανθρώπινα λείψανα βρίσκονται κάτω από τα βομβαρδισμένα κτίρια, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη κρισιμότητα στην επικρατούσα κατάσταση. «Τα συστατικά των συντριμμιών και των ερειπίων μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες όπως αμίαντο, βαρέα μέταλλα, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος από πυρκαγιές εξαιτίας των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί εκτόξευση επικίνδυνων χημικών ουσιών» όπως δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UNEP  Ίνγκερ Άντερσεν.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση

Εκατοντάδες χιλιάδες (281.000 ως τον Δεκέμβριο) τόνοι επικίνδυνων αερίων για την υπερθέρμανση των πλανητών απελευθερώθηκαν τις πρώτες 60 ημέρες του πολέμου στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με τις αναλύσεις βρετανών και αμερικανών ερευνητών που κυκλοφόρησαν νωρίτερα φέτος. Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν θα είναι οι μόνοι που θα υποφέρουν από αυτή την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η καύση τουλάχιστον 150.000 τόνων άνθρακα με το 99 % της ρύπανσης να αποδίδεται στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ και την χερσαία εισβολή στη Γάζα, κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την περαιτέρω αύξηση της μόλυνσης της γης.

Εκτός από τα στερεά απόβλητα που δηλητηριάζουν το έδαφος και το νερό των Παλαιστινίων, το UNEP σκιαγραφεί τους κινδύνους από την καύση των στερεών αποβλήτων σε ανοιχτές πυρκαγιές. Μια σειρά από επικίνδυνα αέρια και σωματιδιακούς ρύπους που απελευθερώνονται στον αέρα, καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι στη Γάζα δεν θα είναι οι μόνοι που θα υποφέρουν από αυτή την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων θα επηρεάσουν τα ποσοστά μόλυνσης του ήδη επιβαρυμένου πλανήτη μας. Μια ακόμη τραγική συνέπεια στη ζωή των Παλαιστινίων είναι οι βόμβες ουρανίου που έριξαν οι Ισραηλινοί. Το 70,7% των βομβών που έπεσαν στη Γάζα υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με απεμπλουτισμένο ουράνιο και το έδαφος στη Λωρίδα είναι πολύ μολυσμένο με στοιχεία ουρανίου, τα οποία περιέχουν 60% φυσική ακτινοβολία ουρανίου και αποτελούνται από 3 ισότοπα του στοιχείου: ουράνιο 234, ουράνιο 235, και ουράνιο 238.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο που από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα περιέχει τους ίδιους τύπους ακτινοβολίας που προέρχεται από φυσικό ουράνιο, και το ουράνιο 238 – που αντιπροσωπεύει το 99,8% του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Εκπέμπει ακτίνες άλφα και ο χρόνος ημιζωής που απαιτείται για να εξαφανιστεί είναι περίπου 450 χρόνια. Τα αποτελέσματα από τον καρκίνο θα είναι ολέθρια σε όλη την περιοχή και τα νούμερα δεν δίνουν περιθώρια για συνέχεια της ζωής στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσιεύτηκε στο 15ο τεύχος της digital εφημερίδας GOVnews Weekly – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας