Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟμαδικοί τάφοι με εκατοντάδες νεκρούς στην Khan Younis στην Παλαιστίνη - Ο...

Ομαδικοί τάφοι με εκατοντάδες νεκρούς στην Khan Younis στην Παλαιστίνη – Ο ΟΗΕ σήμανε συναγερμό

Εκατοντάδες πτώματα, κάποια χωρίς δέρμα, κάποια με κλεμμένα όργανα και άλλα με δεμένα χέρια, ανασύρθηκαν από ομαδικούς τάφους στη Λωρίδα της Γάζας

Εκατοντάδες πτώματα, κάποια χωρίς δέρμα, κάποια με κλεμμένα όργανα και άλλα με δεμένα χέρια, ανασύρθηκαν από ομαδικούς τάφους, στο ιατρικό συγκρότημα Nasser Med της πόλης Khan Younis στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκταφή των πτωμάτων έγινε από τις  ομάδες παλαιστινιακής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης και σε κάποιες περιπτώσεις παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων NBC News και Reuters. Συνολικά έχουν ανασυρθεί 300 πτώματα από τρείς ομαδικούς τάφους και αναμένεται να ανασυρθούν ακόμη περισσότερα καθώς οι εργασίες ανεύρεσης συνεχίζονται.

Όπως επιβεβαίωσε το NBC News, το σοκαριστικό γεγονός συνέβη όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούσαν την περιοχή και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους από το ιατρικό συγκρότημα, με τις αρχές της Γάζας να δηλώνουν ότι τα πτώματα που έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής, προέρχονται από τον έναν από τους τουλάχιστον τρεις ομαδικούς τάφους που έχουν βρεθεί στο σημείο.

Ο διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χαμάς, Ισμαήλ Αλ-Θαουάμπτα, δήλωσε στο Reuters ότι αναμένεται η ανάσυρση άλλων 200 πτωμάτων από τον ίδιο ομαδικό τάφο και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξήγαγε «εκτελέσεις» στο νοσοκομείο και συγκάλυπτε τα εγκλήματα θάβοντας  τα πτώματα με μπουλντόζα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να πολεμήσει μέσα σε νοσοκομεία επειδή λειτουργούσαν εκεί μαχητές της Χαμάς, κάτι που το ιατρικό προσωπικό και η Χαμάς αρνούνται κατηγορηματικά. Στο σημείο εκτυλίσσονται εικόνες πραγματικής παραφροσύνης με ανθρώπους-ερείπια οι οποίοι καταφθάνουν με λουλούδια στα χέρια, προκειμένου να παραλάβουν ότι απέμεινε από τα παιδιά, τις γυναίκες, τους φίλους και τους συγγενείς τους. 

Συναγερμός από τον ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ κήρυξε συναγερμό καταγγέλλοντας σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ τόνισε ότι οι καταγγελίες πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνες.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ravina Shamdasani, πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα Volker Turk είναι «τρομοκρατημένος» από όλα όσα συνέβησαν στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό.

Σοροί δολοφονημένων αμάχων Παλαιστινίων, παιδιών γυναικών και ηλικιωμένων, αναφέρθηκαν επίσης στην τοποθεσία Al Shifa μετά από επιχείρηση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων.

Ο κ. Shamdasani προειδοποίησε ότι μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα, όπου συνωστίζονται περίπου 1,2 εκατομμύρια άμαχοι, θα οδηγήσει σε «περαιτέρω εγκλήματα θηριωδίας». 

Επέκταση και στη Δυτική Όχθη

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου η βία έχει αυξηθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στην περιοχή Nur Shams σε μία από τις σημαντικότερες διόδους της Δυτικής Όχθης εδώ και μήνες.

Ο κ. Shamdasani είπε ότι το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ έλαβε αναφορές ότι ορισμένα από τα θύματα στο Nur Shams σκοτώθηκαν σε προφανείς εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ένας αριθμός μαχητών σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη και τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν. Παράλληλα στη Βηθλεέμ τις προηγούμενες μέρες οι Ισραηλινοί έκαψαν παλαιστινιακά χωριά με αφορμή -όπως δήλωσαν-την εξαφάνιση κάποιου βοσκού. 

Στο κόκκκινο και η Ράφα

Νοτιότερα, νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε απρόσιτες γειτονιές ανάμεσα σε ερειπωμένα σπίτια και νεκρούς ανθρώπους.

Τις προηγούμενες μέρες  σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας την Κυριακή. Το κοντινό νοσοκομείο του Κουβέιτ παρέλαβε πτώματα μεταξύ των οποίων μια έγκυο γυναίκα και οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν το μωρό με καισαρική τομή.

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Ο κ. Shamdasani εκπροσωπώντας τον κ. Τούρκ σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ, κατήγγειλε  σφοδρά ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, τα οποία, όπως είπε, σκότωσαν κυρίως γυναίκες και παιδιά. Από την αρχή του πολέμου του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας, τουλάχιστον 34.151 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.084 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το υπουργείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων και ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ από την πλευρά του αρνείται τις κατηγορίες και η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν παρεβρέθηκε στη σύνοδο της Γενεύης λόγω της γιορτής του Εβραϊκού Πάσχα.

Σύμφωνα με το Reuters  πολλές οικογένειες επιχείρησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες  να επιστρέψουν στο σπίτι τους στο Abassan, αλλά ισραηλινά τάνκς τους εμπόδισαν με πυρά. Στο Nusseirat στην κεντρική Γάζα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε τα ηλιακά πάνελ τα οποία τροφοδοτούν το νοσοκομείο. Ταυτόχρονα οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε απεγνωσμένους αμάχους οι οποίοι επιχείρησαν να βρουν καταφύγιο σε εγκαταλελειμένα σπίτια στη Χαν Γιουνίς (νότια πόλη της Γάζας) αναγκάζοντάς τους να τραπούν για άλλη μια φορά σε φυγή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας