Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓενς Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ να είναι έτοιμο απέναντι στη Κίνα και τη...

Γενς Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ να είναι έτοιμο απέναντι στη Κίνα και τη Ρωσία

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας πρόσθεσε ότι «το μπλοκ πρέπει να δείξει το πυρηνικό του οπλοστάσιο στον κόσμο για να στείλει ένα άμεσο μήνυμα στους εχθρούς του».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι « Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνομιλίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων, βγάζοντάς τα από συνθήκες αποθήκευσης και θέτοντάς τα σε ετοιμότητα μπροστά στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία και την Κίνα».

Σε συνέντευξή του στην Telegraph, ο επικεφαλής της Συμμαχίας πρόσθεσε ότι «το μπλοκ πρέπει να δείξει το πυρηνικό του οπλοστάσιο στον κόσμο για να στείλει ένα άμεσο μήνυμα στους εχθρούς του».

Αποκάλυψε ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας για «διαφάνεια» γύρω από τη χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου ως αποτρεπτικό παράγοντα.

«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι λειτουργικές και ποιες θα πρέπει να αποθηκεύονται, αλλά πρέπει να διαβουλευτούμε για αυτά τα θέματα. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε», δήλωσε στην εφημερίδα.

«Η διαφάνεια συμβάλλει στην άμεση επικοινωνία του μηνύματος ότι, φυσικά, είμαστε μια πυρηνική συμμαχία».

«Στόχος του ΝΑΤΟ είναι, φυσικά, ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, θα παραμείνουμε μια πυρηνική συμμαχία, διότι ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα, ενώ το ΝΑΤΟ όχι, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος».

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν την «έσχατη εγγύηση ασφάλειας» του ΝΑΤΟ και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί σε ακραίες συνθήκες. Κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ότι «σπρώχνουν» τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικής αντιπαράθεσης δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικού εδάφους.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον συντονισμό των προμηθειών όπλων στο Κίεβο, σπάνια μιλάει δημοσίως για αυτό το θέμα, αν και είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας