Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔύσκολη η θέση του Τζο Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ

Δύσκολη η θέση του Τζο Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ

Μετά την επίδοσή του στην τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ένας στους τρεις Δημοκρατικούς ψηφοφόρους θεωρεί ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας

Να δικαιολογήσει την μέτρια εμφάνιση του στο προεδρικό debate προσπάθησε ο Τζο Μπάιντεν λέγοντας πως «Ήμουν εξαντλημένος από τα ταξίδια».

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 25 Δημοκρατικοί βουλευτές ετοιμάζονται να ζητήσουν από τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα – έστω και τώρα, 5 μήνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να συναντηθεί με τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες σήμερα, Τετάρτη (03/07), για να τους καθησυχάσει για την πνευματική του διαύγεια και τις ικανότητές του ως υποψήφιος της παράταξης για τον Λευκό Οίκο.

Μετά την επίδοσή του στην τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ένας στους τρεις Δημοκρατικούς ψηφοφόρους θεωρεί ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας.

Μεταξύ των ονομάτων κορυφαίων Δημοκρατικών που τέθηκαν ενώπιον των ερωτηθέντων, μόνο η Μισέλ Ομπάμα, σύζυγος του πρώην προέδρου των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα, ξεπέρασε τον Μπάιντεν και προηγείται του Τραμπ με 50% έναντι 39% σε μια υποθετική αναμέτρηση. Η Μισέλ Ομπάμα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Ωστόσο, η διήμερη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν διατηρούν αμφότεροι το ποσοστό τους στο 40%, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Μπάιντεν δεν έχει χάσει έδαφος μετά το ντιμπέιτ.

Σύμφωνα με τη Guardian, σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες και υψηλόβαθμα στελέχη του Καπιτωλίου για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους.

Ο ίδιος, σε προεκλογική εκδήλωση στη Βιρτζίνια το απόγευμα της Τρίτης, έριξε το φταίξιμο για την επίδοσή του στην τηλεμαχία στα διεθνή ταξίδια του και το τζετ λανγκ πριν από το κρίσιμο ντιμπέιτ.

«Δεν ήμουν πολύ έξυπνος. Αποφάσισα να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο μερικές φορές, περνώντας από περίπου 100 ζώνες ώρας πριν από την τηλεμαχία με τον Τραμπ. Δεν άκουσα το προσωπικό μου και παραλίγο να αποκοιμηθώ στη σκηνή. Αυτό δεν είναι δικαιολογία, αλλά είναι μια εξήγηση» είπε χαρακτηριστικά.

Στέλεχος των Δημοκρατικών, το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε ότι υπάρχουν 25 Δημοκρατικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ετοιμάζονται να καλέσουν τον Μπάιντεν να παραιτηθεί.

Ωστόσο, η εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου εξελίσσεται ικανοποιητικά, γεγονός που μειώνει τις ανησυχίες: Από την περασμένη εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 38 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές και χορηγίες.

Το 32% πιστεύει πως πρέπει να αποσυρθεί
Περίπου το 32% των Δημοκρατικών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά από ένα ντιμπέιτ στο οποίο δεν κατάφερε να αμφισβητήσει δυναμικά τις επιθέσεις του Τραμπ, οι οποίες περιλάμβαναν πολλούς ψευδείς ισχυρισμούς.

Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών διατηρούν εδώ και καιρό αμφιβολίες για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν. Σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Ιανουάριο, ενώ ο διαγωνισμός για το χρίσμα του κόμματος βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, το 49% των Δημοκρατικών δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024.

Τι κάνουν οι «αντικαταστάτες» του
Ο Μπάιντεν έχει ορκιστεί να παραμείνει στην κούρσα. Αλλά σε περίπτωση που αποχωρήσει, οι Δημοκρατικοί των οποίων τα ονόματα αναδεικνύονται ως πιθανοί αντικαταστάτες αποδίδουν εξίσου καλά ή χειρότερα από τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ σε υποθετικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, για παράδειγμα, υπολείπεται του Τραμπ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, 42% έναντι 43%, μια διαφορά που βρίσκεται εντός του περιθωρίου σφάλματος των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων της δημοσκόπησης, καθιστώντας την εμφάνιση της Χάρις στατιστικά εξίσου ισχυρή με εκείνη του Μπάιντεν.

Βλέπουν θετικά την Καμάλα

Η Χάρις έχει βγει από τη σκιά του Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες και έχει γίνει βασική φωνή στην κυβέρνηση υπέρ των δικαιωμάτων στην άμβλωση. Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι το 81% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών βλέπουν θετικά τη Χάρις, σε σύγκριση με το 78% που βλέπει με τον ίδιο τρόπο τον Μπάιντεν.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, το ανερχόμενο αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος, που πολλοί παρατηρητές αναμένουν ότι μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία σε μελλοντικές εκλογές, είχε οριακά χειρότερες επιδόσεις, με 39% έναντι 42% του Τραμπ.

Κανένας από τους εκλεγμένους Δημοκρατικούς που δοκιμάστηκαν σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ δεν έχει δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά, διεξήχθη σε 1.070 ενήλικες στις ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας