Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΧιλή: Πελεκάνους χτυπά τώρα η γρίπη των πτηνών και τα κρούσματα H5N1...

Χιλή: Πελεκάνους χτυπά τώρα η γρίπη των πτηνών και τα κρούσματα H5N1 εξαπλώνονται στη Ν. Αμερική

 

 

 

 

Το στέλεχος της H5N1 επιβεβαιώθηκε πως είχε μολύνει δύο πελεκάνους, έκανε γνωστό το υπουργείο Γεωργίας της Χιλής στον ιστότοπο του, διευκρινίζοντας πως ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Ικίκε κι ένα δεύτερο στην Αντοφαγκάστα.

Η ανακοίνωση των εξαιρετικά μολυσματικών κρουσμάτων σε άγρια πουλιά έγινε από της Αρχές της χώρας την Πέμπτη 8/12, καθώς η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται στη νότια Αμερική.

Μια ημέρα νωρίτερα, ανακοινώθηκε και ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος, και αυτού σε θαλασσοπούλι.

Άλλες χώρες της περιοχής όπως το Περού,ο Ισημερινός και η Κολομβία, έχουν επίσης εντοπίσει κρούσματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, το πρόβλημα έγκειται στο ότι διανύεται η αποδημητική περίοδος και φθάνουν στην περιοχή πουλιά από τη βόρεια Αμερική που είναι φορείς του ιού.

Η ασθένεια βεβαίως πολύ συχνά μεταδίδεται και στα εκτρεφόμενα πτηνά αν και μέχρι σήμερα στη Χιλή δεν έχει εντοπιστεί τέτοιο κρούσμα.

Η αρχική εστία της γρίπης των πτηνών στην αμερικανική ήπειρο εντοπίστηκε στον Καναδά πέρυσι. Τον Ιανουάριο, ο ιός εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, όπου έπληξε την πτηνοτροφία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξέφρασε πρόσφατα έντονη ανησυχία για την εξάπλωση της ασθένειας, για την οποία δεν υπάρχει καμία θεραπεία και η οποία έχει πολύ υψηλή θνητότητα στα άγρια όπως και στα εκτρεφόμενα πτηνά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας