Γαλλία: Επιδιώκει ενεργειακή σύμπραξη με τη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει να αποσπάσει από το Ριάντ δέσμευση για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε χθες τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας σε δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Δύση για να προσεγγίσει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και, ενώ οι συνομιλίες για την αναβίωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν έχουν βαλτώσει.

Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν την διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την χρησιμοποίηση των εξαγωγών ενέργειας από την Μόσχα ως οικονομικού και πολιτικού όπλου κατά της Δύσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει να αποσπάσει από το Ριάντ δέσμευση για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την «θερμή υποδοχή» που του επιφύλαξε στο Παρίσι, σε μία επίσκεψη που προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρίγκιπας διάδοχος προσθέτει ότι οι συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν «επιβεβαίωσαν την κοινή μας βούληση για την ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες μας σε όλους τους τομείς, για την συνέχιση του συντονισμού επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Το μήνυμα του πρίγκιπα διαδόχου διευκρινίζει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναχώρησε από την Γαλλία «αφού ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του».

Ήταν η πρώτη επίσκεψη στην Γαλλία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από απόσπασμα σαουδαράβων πρακτόρων στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Μήνυση για συνέργεια σε βασανιστήρια και εξαφάνιση σε σχέση με την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι κατατέθηκε χθες το Παρίσι κατά του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου από τις ΜΚΟ Democracy for the Arab World Now (DAWN), την οποία είχε ιδρύσει ο δολοφονημένος δημοσιογράφος και την ελβετική Trial International.

Η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι Χατιτζέ Τζενγκίζ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την υποδοχή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο εντολέας της δολοφονίας Κασόγκι. Ο ίδιος αποποιείται την ευθύνη.

Ο MBS επαινείται για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στην χώρα του, αλλά καταγγέλλεται για την καταστολή που εφαρμόζεται κατά των αντιφρονούντων στους θρησκευτικούς, του πολιτικούς, τους πολιτιστικούς και τους οικονομικούς κύκλους, ακόμη και στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More