Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήCOVID-19: Συμφωνία ΕΕ-HIPRA γι' αγορά, υπό έγκριση, εμβολίων

COVID-19: Συμφωνία ΕΕ-HIPRA γι’ αγορά, υπό έγκριση, εμβολίων

Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας με την εταιρεία HIPRA HUMAN HEALTH για την προμήθεια του πρωτεϊνικού εμβολίου της κατά της νόσου COVID-19.

Το διδύναμο εμβόλιο ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης της HIPRA βρίσκεται σε φάση κυλιόμενης αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αναπτύσσεται ως αναμνηστική δόση σε ήδη ανοσοποιημένα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Το εμβόλιο της HIPRA αποθηκεύεται σε θερμοκρασία ψύξης μεταξύ 2 και 8 °C, διευκολύνοντας την αποθήκευση και τη διανομή τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην κοινή προμήθεια συμμετέχουν οι 36 χώρες μέλη της HERA. Στο πλαίσιο της μπορούν να αγοράσουν έως 250 εκατομμύρια δόσεις, είτε ως εναλλακτική λύση είτε για να συμπληρώσουν την προμήθεια σε εθνικό επίπεδο.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, η συμφωνία αυτή θα καταστήσει γρήγορα διαθέσιμο το εμβόλιο της HIPRA στις συμμετέχουσες χώρες, μόλις λάβει θετική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η σύμβαση κοινής προμήθειας με την HIPRA συμπληρώνει ένα ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που εξασφαλίζονται μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί με τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, Moderna, Novavax και Valneva. Περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν εξασφαλιστεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια.

Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, χρησιμοποιώντας εμβόλια που έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά. Οι συμμετέχουσες χώρες -στην περίπτωση που δεν χρειάζονται τον αναλογούντα, σε αυτές, αριθμό εμβολίων- θα μπορούσαν να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να τ’ ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Δεδομένου ότι οι λοιμώξεις από τη νόσο COVID-19 αυξάνονται στην Ευρώπη, πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Το εμβόλιο της HIPRA προσθέτει μία ακόμη επιλογή που συμπληρώνει το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων μας για τα κράτη μέλη και τους πολίτες μας. Η αύξηση του εμβολιασμού και της χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων θα είναι ουσιαστικής σημασίας κατά τους προσεχείς μήνες.

Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους. Αυτή είναι έμπρακτα η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας μας, προετοιμάζεται για το μέλλον και είναι έτοιμη να αναλάβει δράση».

Περισσότερες πληροφορίες

Δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού με ιατρικά αντίμετρα για τη στήριξη της αντιμετώπισης της νόσου COVID-19

Ασφαλή εμβόλια κατά της COVID-19 για τους Ευρωπαίους

Ιστότοπος ΗERA

HIPRA Ανθρώπινη Υγεία

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας