Γ. Στόλτενμπεργκ: «Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τρομερό, όμως θα ήταν πολύ χειρότερα αν γινόταν πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να νικήσει, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Για να εμποδιστεί η Μόσχα να επιτύχει, το ΝΑΤΟ και οι χώρες μέλη του μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με όπλα και άλλη βοήθεια για πολύ καιρό ακόμη, πρόσθεσε.

«Είναι προς το συμφέρον μας να μην επιτύχει αυτού του είδους η επιθετική πολιτική», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας σε ομιλία που εκφώνησε στην πατρίδα του.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τρομερό, όμως θα ήταν πολύ χειρότερα αν γινόταν πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Περιγράφοντας αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ως μια επίθεση εναντίον της υφιστάμενης παγκόσμιας τάξης, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η συμμαχία πρέπει να εμποδίσει ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου.

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε.

«Αν ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν σκεφτεί καν να κάνει σε μια χώρα του ΝΑΤΟ κάτι παρόμοιο με αυτά που έκανε στη Γεωργία, τη Μολδαβία ή την Ουκρανία, τότε ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί αμέσως», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή δεν είναι απλώς μια επίθεση στην Ουκρανία, μια ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα με πληθυσμό μεγαλύτερο από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι επίσης μια επίθεση στις αξίες μας και στην παγκόσμια τάξη την οποία θέλουμε», δήλωσε μιλώντας για τον πόλεμο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ εκφώνησε την ομιλία στο νησί Ουτόγια, όπου το 2011, βάζοντας στόχο μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ο ακροδεξιός Αντερς Μπρέιβικ είχε ανοίξει πυρ σκοτώνοντας 69 ανθρώπους. Στα χρόνια μετά την επίθεση, το μικρό αυτό νορβηγικό νησί έχει γίνει ένα κέντρο διδασκαλίας των δημοκρατικών αξιών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More