Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕπισήμως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ η Φινλανδία - Ο χαιρετισμός Δένδια...

Επισήμως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ η Φινλανδία – Ο χαιρετισμός Δένδια και η δήλωση Μπάιντεν

Επισήμως η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρέδωσε στον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαουλί Νιίστο, το πρακτικό εισδοχής της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, χαιρέτισε την παράδοση από την Τουρκία του επικυρωμένου πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο τώρα τίθεται σε ισχύ.

Η σημαία της Φινλανδίας θα υψωθεί μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια μιας τελετής, παρουσία του προέδρου Σαουλί Νιινίστο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Από σήμερα θα κυματίζουν 31 σημαίες στο ΝΑΤΟ – ως σύμβολο της ενότητας και της αλληλεγγύης μας», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, λίγο πριν από την τελετή έπαρσης της σημαίας.

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι καλή για την ίδια τη χώρα, για την ασφάλεια των σκανδιναβικών χωρών και για το ΝΑΤΟ συνολικά», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόσθεσε: «Είμαι βαθιά περήφανος που καλωσορίζω τη Φινλανδία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να καλωσορίσω και τη Σουηδία το συντομότερο δυνατό. Σε τέτοιους καιρούς οι φίλοι και οι σύμμαχοι είναι πιο σημαντικοί παρά ποτέ και η Φινλανδία τώρα έχει τους ισχυρότερους φίλους και συμμάχους στον κόσμο».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ήθελε να κλείσουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη, «αλλά σήμερα αποδείξαμε στον κόσμο ότι απέτυχε, ότι η επιθετικότητα και ο εκφοβισμός δεν λειτουργούν. Αντί για λιγότερο ΝΑΤΟ επέτυχε ακριβώς το αντίθετο, περισσότερο ΝΑΤΟ και η πόρτα μας παραμένει ορθάνοιχτη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Νιίστο τόνισε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Φινλανδία και για το ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για την ευτυχία των ανθρώπων», τόνισε και ευχήθηκε σύντομα η Σουηδία να γίνει το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

Η Μόσχα θα λάβει “αντίμετρα” μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας τη διεύρυνση της συμμαχίας «πλήγμα στην ασφάλεια» της Ρωσίας.

«Πρόκειται για μια νέα επιδείνωση της κατάστασης. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί πλήγμα για την ασφάλειά μας και τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Αυτό μας αναγκάζει να λάβουμε αντίμετρα», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Νίκος Δένδιας

Την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, είναι κατ’ αρχάς μια επέτειος, η 74η επέτειος της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Αλλά επίσης, αυτή η πολύ σημαντική επέτειος συνδυάζεται με την είσοδο στη συμμαχία μίας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής χώρας, της Φινλανδίας. Και νομίζω ότι η είσοδος της Φινλανδίας έχει μια άλλη σημειολογία. Ενισχύει την αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία αυτού του πλανήτη. Είναι επίσης μια συμμαχία αξιών, η οποία θα εμβαθύνει και θα προβάλλει αυτές τις αξίες τις οποίες υπερασπίζεται. Το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Υπερήφανος για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Τζο Μπάιντεν

«Σήμερα, νιώθω υπερήφανος που καλωσορίζω τη Φινλανδία ως τον 31ο Σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια – όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα 11 έθνη ενώθηκαν για να σχηματίσουν τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου – ο Πρόεδρος Τρούμαν είπε: «Αν υπάρχει κάτι αναπόφευκτο στο μέλλον, είναι η θέληση των λαών του κόσμου για ελευθερία και ειρήνη». Σήμερα, αυτή η βούληση είναι ισχυρότερη από ποτέ με την προσθήκη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Ανέφερε επίσης ότι «τον Μάιο του 2022, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες είναι ισχυρές δημοκρατίες με εξαιρετικά ικανούς στρατούς, οι οποίοι μοιράζονται τις αξίες και το όραμά μας για τον κόσμο. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, καλωσορίζουμε τη Φινλανδία ως μέλος – η ταχύτερη διαδικασία επικύρωσης στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό και ενθαρρύνω την Τουρκία και την Ουγγαρία να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες επικύρωσής τους χωρίς καθυστέρηση».

«Όταν ο Πούτιν εξαπέλυσε τον κτηνώδη επιθετικό του πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας, πίστεψε ότι θα μπορούσε να διχάσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Έκανε λάθος. Σήμερα, είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Και μαζί – ενισχυμένοι από τον νεότερο Σύμμαχό μας, τη Φινλανδία – θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη διατλαντική ασφάλεια, να υπερασπιζόμαστε κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ και να αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, κλείνοντας την επίσημη ανακοίνωσή του.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας