Eurostat: Πληθωριστική… μέγγενη «πνίγει» την Ευρώπη

Ο πληθωρισμός έκανε ιστορικό ρεκόρ, από τη δημιουργία του ευρώ, φτάνοντας τον Ιούλιο στο 8,9% στην ευρωζώνη. Μικρή αποκλιμάκωση στην Ελλάδα με 11,3%.

Πληθωριστική… μέγγενη «πνίγει» την Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα (18/8) η Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, από τη δημιουργία του ευρώ το 1999. Συγκεκριμένα εκτοξεύθηκε στο 8,9%, από 8,6% τον Ιούνιο και 2,2% έναν χρόνο πριν. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι δεν φαίνεται να «έχει πιάσει ταβάνι» αν συνυπολογίσουμε την ενεργειακή κρίση και τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις.

Όπως γνωστοποίησε η Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός -εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας- τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε ποσοστό 8,9% μεταξύ των 19 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε ετήσια βάση κατά 3,7%, ενώ οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων είναι ακριβότερες κατά 4,5%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 5,1%, σημαντικά υψηλότερα από το στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, με τον ετήσιο δείκτη να υποχωρεί στο 11,3% τον Ιούλιο από 11,6% τον Ιούνιο (πληθωρισμό 11,6% ανακοίνωσε από την πλευρά της η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις καταγράφηκαν σε Γαλλία και Μάλτα (6,8%) και Φινλανδία (8,0%), ενώ οι μεγαλύτερες σε Εσθονία (23,2%), Λετονία (21,3%) και Λιθουανία (20,9%).

Σε επίπεδο Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,8% τον Ιούλιο από 9,6% τον Ιούνιο και 2,5% ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18.

Ο κλάδος της ενέργειας ήταν και πάλι ο καθοριστικός παράγοντας στο ράλι των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο δείκτη προήλθε από την ενέργεια (+4,02 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+2,08), υπηρεσίες (+1,60) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16).

Σε μηνιαία βάση τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή αύξηση 0,1% και 0,2% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. αντίστοιχα, με την Ελλάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη, στο -1,6%. Ακολουθούν Λουξεμβούργο με -1,3% και Ιταλία με -1,1%.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More