Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ: Προειδοποίηση από Τζάνετ Γέλεν για κήρυξη στάσης πληρωμών από την 1η...

ΗΠΑ: Προειδοποίηση από Τζάνετ Γέλεν για κήρυξη στάσης πληρωμών από την 1η Ιουνίου

Η ημερομηνία αυτή, η 1η Ιουνίου, είχε ανακοινωθεί από την κ. Γέλεν στις αρχές Μαΐου και η ίδια επανέλαβε χθες Δευτέρα πως ισχύει, με βάση «τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που είναι πλέον διαθέσιμες», σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι. Ο τελευταίος αναμένεται να συναντηθεί μαζί με τους άλλους ηγέτες του Κογκρέσου με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα του ορίου δανεισμού. Ο κ. Μακάρθι είπε χθες πως δεν υπήρξε πρόοδος στις μαραθώνιες συνομιλίες σε επίπεδο τεχνοκρατών το Σαββατοκύριακο.

Στη δεύτερη επιστολή της στο Κογκρέσο σε ισάριθμες εβδομάδες, η κ. Γέλεν προειδοποίησε εκ νέου πως αν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού (31,4 τρισεκ. δολάρια), θα προκληθεί «συνταγματική κρίση» και πιθανόν «οικονομική καταστροφή» για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες οικονομίες σε διεθνές επίπεδο.

Η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε επίσης την περασμένη εβδομάδα πως οι ΗΠΑ διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο» να κηρύξουν στάση πληρωμών μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών –πρώην πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας– κάλεσε να αναληφθεί δράση το συντομότερο δυνατόν στην επιστολή της. «Έχουμε μάθει από κρίσεις που αφορούσαν το όριο του χρέους στο παρελθόν ότι το να περιμένουμε ως την τελευταία στιγμή για να το αναστείλουμε ή για να το αυξήσουμε μπορεί να βλάψει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, να αυξήσει τα κόστη του βραχυπρόθεσμου δανεισμού για τους φορολογούμενους και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο αξιόχρεο των ΗΠΑ», επισήμανε. Υπογράμμισε πως τα κόστη δανεισμού έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά για τα αξιόγραφα η ωρίμανση των οποίων επέρχεται στις αρχές Ιουνίου.

«Αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο δανεισμού θα προκαλέσει σοβαρά δεινά στις αμερικανικές οικογένειες, θα βλάψει την ηγετική μας θέση παγκοσμίως και θα εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας μας», επέμεινε η κ. Γέλεν στην νέα επιστολή της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας