Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήG7: Πρωτοβουλία αντίδρασης στον οικονομικό εξαναγκασμό

G7: Πρωτοβουλία αντίδρασης στον οικονομικό εξαναγκασμό

Μια νέα πρωτοβουλία αντίδρασης στον οικονομικό εξαναγκασμό ανέλαβαν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Οι ίδιοι δεσμεύθηκαν στη λήψη μέτρων για να εξασφαλίσουν πως όποιος αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο την οικονομική εξάρτηση θα αποτύχει και θα υποστεί συνέπειες.

Η πρωτοβουλία με την ονομασία Πλατφόρμα Συντονισμού για τον Οικονομικό Εξαναγκασμό θα χρησιμοποιεί την έγκαιρη προειδοποίηση και τον γρήγορο διαμοιρασμό των πληροφοριών για τον οικονομικό εξαναγκασμό, ενώ τα μέλη της θα συναντώνται τακτικά για διαβουλεύσεις, αναφέρουν οι ηγέτες σε δήλωσή τους.

«Ο κόσμος γνωρίζει μια ανησυχητική αύξηση των επεισοδίων οικονομικού εξαναγκασμού, στο πλαίσιο των οποίων επιδιώκεται η εκμετάλλευση οικονομικών επισφαλειών», αναφέρουν οι ηγέτες της G7 σε δήλωσή τους μετά τη συνάντησή τους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Στη δήλωση δεν κατονομάζεται η Κίνα, ωστόσο σε λεπτομέρειες που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση επισήμανε απόπειρες της Κίνας να χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ της σε πολιτικές διενέξεις με την Αυστραλία και τη Λιθουανία.

Οι ηγέτες της G7 δεσμεύονται ακόμη στην εμβάθυνση της συνεργασίας για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και ζητούν να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος για την προώθηση της οικονομικής ανθεκτικότητας.

Οι ηγέτες κάλεσαν όλες τις χώρες να υιοθετήσουν τις αρχές «της διαφάνειας, της διαφοροποίησης, της ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας» στην οικοδόμηση δικτύων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Ομάδα των Επτά έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας για τον διαμοιρασμό πληροφοριών, στην προσπάθεια να τεθούν νέες προδιαγραφές για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας