Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓαλλία: Έκκληση για "ηρεμία" απηύθυναν οι Αρχές μετά τον θάνατο 17χρονου από...

Γαλλία: Έκκληση για “ηρεμία” απηύθυναν οι Αρχές μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού

Το τραγικό γεγονός έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δράση των δυνάμεων της τάξης,

Οι γαλλικές αρχές απηύθυναν σήμερα «έκκληση για ηρεμία», μία ημέρα μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου και τις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν στη διάρκεια της νύκτας σε δυτικό προάστιο του Παρισιού, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο» τον θάνατό του.
Ο Μακρόν εκτίμησε ο θάνατος του Ναέλ Μ. είναι «ακατανόητος» και «αδικαιολόγητος» και ζήτησε «να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Τίποτα, τίποτα δεν δικαιολογεί τον θάνατο ενός νέου», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι «όλη η χώρα είναι συγκλονισμένη» και εξέφρασε «τον σεβασμό και τη στοργή του» προς την οικογένεια του θύματος.

Το τραγικό γεγονός επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δράση των δυνάμεων της τάξης, έπειτα και από τον αριθμό ρεκόρ των 13 νεκρών που καταγράφηκε το 2022 σε περιστατικά όπου πολίτες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αστυνομικών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει να εκτραχυνθεί η βία στα προάστια του Παρισιού, όπου οι θάνατοι εφήβων, συχνά μεταναστών, έχει αποτελέσει αφορμή για ταραχές.
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε χθες Τρίτη το πρωί πίσω από την επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς του Παρισιού, όταν δύο μηχανές της αστυνομίας σταμάτησαν για τροχαίο έλεγχο τον Ναέλ. Ο 38χρονος αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε τον έφηβο έχει τεθεί υπό κράτηση.

Αρχικά, πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν πως αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δυο μοτοσικλετιστές της.

Όμως βίντεο που κυκλοφόρησε κατόπιν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης -την αυθεντικότητα του οποίου έχει επιβεβαιώσει το Γαλλικό Πρακτορείο- εικονίζει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να επιταχύνει, να φύγει.

Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι», αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει. Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα πιο μακριά, σ’ έναν στύλο.

Ο θάνατος του εφήβου και οι συνθήκες του προκάλεσαν τεράστια συναισθηματική φόρτιση και οργή στο προάστιο Ναντέρ, όπου ζούσε. Χθες βράδυ ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Οι κάτοικοι έκαψαν αυτοκίνητα και έριξαν πυροτεχνήματα, με τις δυνάμεις της τάξης να απαντούν με δακρυγόνα, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε ωδείο προτού τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο από την πυροσβεστική.

Η ένταση εξαπλώθηκε στη διάρκεια της νύκτας και σε άλλα προάστια του Παρισιού.
Είκοσι τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν, 24 μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν ελαφρά και 42 οχήματα κάηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Η μητέρα του Ναέλ ζήτησε να πραγματοποιηθεί πορεία προς τιμή του γιού της αύριο Πέμπτη το απόγευμα μπροστά από το δημαρχείο της Ναντέρ λέγοντας σε βίντεο που ανήρτησε στο TikTok: «είναι μια εξέγερση για τον γιο μου».

Μετά τα περιστατικά αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν απηύθυνε «έκκληση για ηρεμία», ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπογράμμισε ότι είναι άμεση ανάγκη να έρθει στο φως η αλήθεια προκειμένου ο κατευνασμός να επικρατήσει της οργής».
Εξάλλου προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας με την κινητοποίηση περίπου 2.000 αστυνομικών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας