Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΛιζ Τρας: Ποια είναι η νέα σιδηρά κυρία της Βρετανίας

Λιζ Τρας: Ποια είναι η νέα σιδηρά κυρία της Βρετανίας

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών, καθώς μετά τη νίκη της στις εσωκομματικές εκλογές του Συντηρητικού Κόμματος, αναλαμβάνει να ηγηθεί της χώρας στη μετά- Brexit εποχή. Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. Η αντικαταστάτρια του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να εμφανίζεται σήμερα ως «προστάτιδα της θατσερικής φλόγας», ωστόσο η νέα ηγέτιδα των Τόρις δεν ήταν πάντοτε «θατσερική».

Η πολιτική σταδιοδρομία της Λιζ Τρας ξεκίνησε από τα…αριστερά. Πιο συγκεκριμένα, η Τρας, επηρεασμένη από τους αριστερούς γονείς της, έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική τη δεκαετία του 80, ως «ακτιβίστρια των Φιλελευθέρων Δημοκρατών», διαδηλώνοντας ενάντια στη Θάτσερ και στα πυρηνικά.

Ο πατέρας της ήταν καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και η μητέρα της νοσηλεύτρια. Η ίδια γεννήθηκε στην Οξφόρδη, όμως πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Σκωτία προτού μετακομίσει στο Λιντς και από εκεί πάλι πίσω στην Οξφόρδη. Στη συνεχεία μετακόμισε στον Καναδά προτού επιστρέψει πάλι πίσω στην Αγγλία.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στην Οξφόρδη, ενώ ως φοιτήτρια διατέλεσε για ένα διάστημα πρόεδρος της νεολαίας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (Liberal Democrats). Μάλιστα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Τρας συμμετείχε σε εκστρατείες για την κατάργηση της μοναρχίας και την αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Η πολιτικής της μετατόπιση προς τα δεξιά, πιο κοντά στους ξεκίνησε από τα τέλη των σπουδών της στην Οξφόρδη και έπειτα, γεγονός που σόκαρε τους γονείς της.

Όσοι την γνώριζαν την έχουν χαρακτηρίσει ως «οπορτουνίστρια». Για παράδειγμα, ο Μαρκ Λίτλγουντ, που είχε και εκείνος ως φοιτητής στην Οξφόρδη αναπτύξει πολιτική δράση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, υποστηρίζει πως η Τρας άλλαζε κόμματα αναζητώντας «το καλύτερο μέσο για να πετύχει στην πολιτική και να επιτύχει αυτό που θέλει να κάνει».

«Όλοι κάνουμε λάθη»

Η ίδια η Τρας έχει αποκηρύξει το πολιτικό παρελθόν της λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όλοι κάνουμε λάθη». Πιο συγκεκριμένα χρόνια αργότερα από το βήμα συνεδρίου των Τόρις η Τρας δήλωσε: «Όλοι κάνουμε λάθη, όλοι είχαμε εφηβικές ατυχίες. Μερικοί άνθρωποι μπλέκουν με σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ, εγώ ήμουν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Λυπάμαι».

Μετά την αποφοίτησή της από την Οξφόρδη, η Τρας εργάστηκε ως λογίστρια για τις εταιρείες Shell και Cable & Wireless, και παντρεύτηκε τον συνάδελφό της λογιστή Χιου Ο’ Λίρι το 2000, με τον οποίο απέκτησαν δύο κόρες.

Η επίσημη είσοδος της στην πολιτική «άρρενα» συνοδεύτηκε αρχικά από πολλές αποτυχίες. Έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τους Τόρις στο Δυτικό Γιορκσάιρ στις γενικές εκλογές του 2001 αλλά έχασε. Μια νέα ήττα θα ακολουθούσε για την ίδια το 2005, και πάλι στο Δυτικό Γιορκσάιρ.

Οι ήττες δεν κατάφεραν να πτοήσουν την Τρας, η οποία συνέχισε να προσπαθεί, και το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Γκρίνουιτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, ενώ από το 2008 και μετά ξεκίνησε να εργάζεται παράλληλα και για τη δεξαμενή σκέψης Reform που κινείται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Το 2010 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τους Τόρις, την περίοδο που ηγέτης της παράταξης ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον. Την ίδια χρονιά, συνέγραψε, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές των Τόρις, το βιβλίο «Britannia Unchained», μέσα από το οποία κήρυξε την ανάγκη περιορισμού του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία.

Το 2012, ανέλαβε το πρώτο της υπουργικό πόστο στο υπουργείο Παιδείας, και δύο χρόνια αργότερα, το 2014, μετακόμισε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην πορεία, τα χρόνια που θα ακολουθούσαν, πέρασε από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Εμπορίου, Κοινωνικής Ισότητας και Εξωτερικών.
Πριν από το δημοψήφισμα του 2016, η κα. Τρας έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Ωστόσο, μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, άλλαξε στρατόπεδο.

Αμέσως μετά την εκλογή της στην ηγεσία των Τόρις, η Τρας δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του απερχόμενου πρωθυπουργού τον οποίο και ευχαρίστησε. «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον απερχόμενο ηγέτη μας, τον φίλο μου, Μπόρις Τζόνσον. Μπόρις, έφερες σε πέρας το Brexit. Συνέτριψες τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Έφερες το εμβόλιο και στάθηκες απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε θαυμάζουν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ», δήλωσε η 47χρονη.

Η νέα πρωθυπουργός βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το να βγάλει την οικονομία από τη χειρότερη κρίση του κόστους διαβίωσης εδώ και δεκαετίες, αλλά και μία σειρά άλλων πολύ σημαντικών προκλήσεων για τη χώρα.

Κρίση κόστους διαβίωσης

Μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει θα είναι να βοηθήσει τους πολίτες να διαχειριστούν τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το άλμα των τιμών ενέργειας και τις προειδοποιήσεις για παρατεταμένη ύφεση. Η ΕΕ αναμένει ότι η Βρετανία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα υπό τη νέα πρωθυπουργό, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Ο Όλαφ Σολτς συγχαίρει τη Λιζ Τρας

Ο μέσος ετήσιος ενεργειακός λογαριασμός των βρετανικών νοικοκυριών θα αυξηθεί από τις 1.277 λίρες που ήταν πέρυσι στις 3.549 λίρες από τον Οκτώβριο και οι τιμές αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα την επόμενη χρονιά.

Η Τρας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τάσσεται υπέρ φορολογικών μειώσεων αντί «παροχών» για να βοηθήσει τους πολίτες με την κρίση του κόστους διαβίωσης. Ωστόσο, η ίδια αναμένεται να προσφέρει ευρύτερη στήριξη στα νοικοκυριά.

Η Τρας έχει επίσης υποσχεθεί έκτακτο προϋπολογισμό λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με φορολογικές μειώσεις. Αυτό θα περιλαμβάνει την ανάκληση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες. Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον συγχαίρει τη Λιζ Τρας, λέγοντας ότι έχει το “σωστό σχέδιο” – Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε γύρω από τη Λιζ Τρας, δηλώνει ο Ρίσι Σουνάκ

Απεργίες

Η νέα πρωθυπουργός θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπη με την οργή των επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων. Εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, δικηγόροι, προσωπικό υγειονομικών υπηρεσιών και πανεπιστημιακοί απεργούν ή σχεδιάζουν κινητοποιήσεις καθώς ο πληθωρισμός τροφοδοτεί αιτήματα για υψηλότερο μισθό.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η αναταραχή, η Τρας έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε «σκληρές και αποφασιστικές ενέργειες» για να περιορίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Brexit

Η Τρας θα πρέπει να διαχειριστεί τα πρακτικά ζητήματα της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπληρώνοντας τη δέσμευση να ξαναγραφτεί η συμφωνία που επετεύχθη από τον προκάτοχό της.

Ως υπουργός Εξωτερικών, προώθησε τα σχέδια να θεσπιστεί το νομοσχέδιο του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, που θα ακυρώσει τμήμα της συμφωνίας του Brexit του Τζόνσον.

Η Βρετανία εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν έχουν αποδώσει καρπούς και ότι η νομοθεσία θεωρείται πολιτική ασφάλειας.

Ωστόσο, εκτός κι αν η νέα πρωθυπουργός αποφύγει μονομερείς ενέργειες, η ΕΕ μπορεί να ανταπαντήσει αποκλείοντας Βρετανούς επιστήμονες από το Horizon, το μεγαλύτερο παγκοσμίως ερευνητικό πρόγραμμα. Η διαμάχη μπορεί εν τέλει να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο.

Η Τρας έχει επίσης δεσμευθεί να ακυρώσει όλους τους εναπομείναντες νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεχίζουν να ισχύουν στη Βρετανία έως το 2023.

Αιτούντες άσυλο

Η βρετανική κυβέρνηση εδώ και χρόνια προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που διασχίζουν με μικρές βάρκες τη Μάγχη προκειμένου να φθάσουν στη Βρετανία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι έως 60.000 άνθρωποι μπορούν να φθάσουν με μικρά πλεούμενα φέτος, αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με το περυσινό ρεκόρ.

Προκειμένου να αποτραπεί η ροή μεταναστών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Απρίλιο σχέδια να αποσταλούν άνθρωποι που φθάνουν στις ακτές της στη Ρουάντα όπου θα διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις τους για άσυλο. Η πρώτη σχεδιαζόμενη πτήση απέλασης τον Ιούνιο μπλοκαρίστηκε από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Τρας έχει δεσμευθεί να επεκτείνει την πολιτική στέλνοντας αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες. Είναι αποφασισμένη η πολιτική αυτή να αποδώσει, λέγοντας ότι η Βρετανία θα νομοθετήσει την αποχώρησή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εάν αυτό συνεχίσει να παρεμποδίζει την πολιτική αυτή.

Εάν συμβεί αυτό, η Βρετανία θα είναι μαζί με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη που δεν συμμετέχουν στη σύμβαση αυτή.

Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βασίζεται σε έναν χειμώνα οικονομικών δεινών προκειμένου να αποδυναμωθεί η αποφασιστικότητα κατά του πολέμου του στην Ουκρανία.

Η Βρετανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας, αποστέλλοντας σχεδόν 7.000 όπλα κατά τεθωρακισμένων, εκατοντάδες πυραύλους και θωρακισμένα οχήματα μάχης. Εκπαιδεύει επίσης Ουκρανούς στρατιώτες.

Η Τρας έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία. Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που η διεθνής στήριξη προς την Ουκρανία αρχίσει να εξασθενεί.

Η ίδια δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης για την ηγεσία των Συντηρητικών ότι η Ουκρανία «δεν θα έχει μεγαλύτερο σύμμαχο» από τη Βρετανία εάν γίνει εκείνη πρωθυπουργός.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας