Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣύνοδος ΝΑΤΟ: Φιλοφρονήσεις Μπάιντεν-Ερντογάν

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Φιλοφρονήσεις Μπάιντεν-Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για το «πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Καλή επιτυχία στις εκλογές η ευχή του «σουλτάνου».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ευχαρίστησε σήμερα (11/7) τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το «θάρρος» που επέδειξε, όταν εγκατέλειψε την εναντίωσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τη θετική κατάληξη μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

«Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας. Και σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Να θυμίσουμε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε μιλήσει τηλεφωνικά -ενώ βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη- με τον Τούρκο ομόλογό του και την Κυριακή επί μία ώρα. Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια αποτυχία της συνόδου στο Βίλνιους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν του ευχήθηκε «καλή τύχη» ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές του 2024.

«Τώρα προετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές», του είπε. «Και, με τις επικείμενες εκλογές, θέλω να αδράξω αυτήν την ευκαιρία για να σας ευχηθώ καλή τύχη», πρόσθεσε.

Γελώντας, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ευχαριστώ. Ανυπομονώ να συναντηθώ μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Η πρόσχαρη συνάντηση, την οποία παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι, σηματοδοτεί μια στροφή στις τεταμένες, κάποιες φορές, σχέσεις των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας