Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣύνοδος ΝΑΤΟ: Στις καλένδες η ένταξη της Ουκρανίας και επίκληση της Συνθήκης...

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στις καλένδες η ένταξη της Ουκρανίας και επίκληση της Συνθήκης του Μοντρέ

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ» αλλά ούτε πρόσκληση, ούτε χρονοδιάγραμμα ένταξης. Υπόμνηση της Συνθήκης του Μοντρέ (1936).

Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους, ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας. Αλλά δεν δόθηκε, όπως επεδίωκε το Κίεβο, πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη.

Πάντως, το ΝΑΤΟ ήρε την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στον δρόμο του Κιέβου για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», αναφέρει διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών. Προσθέτοντας πως η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε ανακοίνωση που ουσιαστικά είναι παραπομπή στις καλένδες.

Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν πως η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

«Καταστήσαμε σαφές ότι θα προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ακόμα, στο κοινό ανακοινωθέν, γίνεται σαφής αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ. Επισημαίνεται πως «η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία. Αυτό τονίζεται περαιτέρω από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Υπογραμμίζουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στις περιφερειακές προσπάθειες των Συμμάχων που αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης, όπως προσήκει, μέσω της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936.

Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε περαιτέρω τις εξελίξεις στην περιοχή και θα ενισχύσουμε την επίγνωσή μας για την κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση στις απειλές για την ασφάλειά μας και τις πιθανές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση».

Συνάντηση Μελόνι – Ερντογάν

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, είχε -στο περιθώριο της Συνόδου- διμερή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, η συνάντηση διήρκεσε πενήντα λεπτά και κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι επενδύσεις στους τομείς της άμυνας και της βιομηχανίας, με στόχο να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών.

Παράλληλα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στην στρατηγική της κυβέρνησής της, σε ό,τι αφορά την Μεσόγειο και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Ενώ, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε-βάσει των ίδιων πηγών από την κυβέρνηση της Ρώμης- θετικά στον ρόλο της Ιταλίας στην Μεσόγειο και κάλεσε την Τζόρτζια Μελόνι να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας