Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕύσημα από το Bloomberg στον απόηχο της αξιολόγησης: «Επιστροφή της Ελλάδας στην...

Εύσημα από το Bloomberg στον απόηχο της αξιολόγησης: «Επιστροφή της Ελλάδας στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας»

Καθοριστικής σημασίας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αποτέλεσε ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.

Προάγγελο των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους υπόλοιπους, αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, οίκους αξιολόγησης αποτελεί η κατάταξη της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings, σε συνέχεια μάλιστα της αναβάθμισης και από ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I, μόλις την περασμένη Δευτέρα.

To πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας» ενώ επισημαίνει πως η εξέλιξη συμβάλλει στη χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, καθοριστικής σημασίας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αποτέλεσε ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020.

Το επόμενο διάστημα ακολουθούν οι αξιολογήσεις από: 
– τον οίκο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου
– τον οίκο Moody’s (15 Σεπτεμβρίου), ο οποίος είναι και ο πιο αυστηρός «κριτής», καθώς κρατά την Ελλάδα τρια σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
-Ακολουθεί στις 20 Οκτωβρίου η αξιολόγηση της Standard & Poor’s
-και την 1η Δεκεμβρίου ο οίκος Fitch

Σύμφωνα με την Scope, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας οφείλεται σε τρεις παράγοντες:
1. Στη συνεχιζόμενη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και συμβάλλει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
2. Στη σταθερά πτωτική πορεία που ακολουθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει στο 160,7 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2023.
3. Στις διαρθρωτικές αλλαγές του τραπεζικού συστήματος που οδήγησαν στη μείωση των κόκκινων δανείων και στην αύξηση των επενδύσεων.

Το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι η αναβάθμιση από τη Scope Ratings αποτελεί προάγγελο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους και από τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας