Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΑξιωματούχος ΝΑΤΟ: Παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία το «κλειδί» για ένταξη της Ουκρανίας

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία το «κλειδί» για ένταξη της Ουκρανίας

Ο διευθυντής στο γραφείο του γ.γ. στο ΝΑΤΟ -σύμφωνα με το TASS- φέρεται να δήλωσε πως η Ουκρανία μπορεί να μπει άμεσα στη Συμμαχία, αν αναγνωρίσει ως ρωσικά κάποια εδάφη.

«Τροχιοδεικτικό», προπαγανδιστική «μούφα» ή προαναγγελία; Η απάντηση θα δοθεί στο μέλλον. Αλλά όπως και να έχει, δημιούργησε πάταγο η δήλωση που φέτεαι να έχει κάνει σήμερα (15/8) ο Στιαν Τζένσεν, που είναι διευθυντής στο γραφείο του γ.γ. στο ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται τη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang, ο Τζένσεν ανέφερε πως η αναγνώριση από την Ουκρανία ως ρωσικών κάποιων εδαφών θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Πιστεύω ότι η λύση μπορεί να είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί» φέρεται να δήλωσε ο Τζένσεν.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν η παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία στη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη τις δύο χώρες, φέρεται να δήλωσε ότι «το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση» και το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», πρόσθεσε.

Να σημειώσουμε πως η δήλωση που φέρεται να έκανε ο Στιαν Τζένσεν, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαψευστεί από το ΝΑΤΟ.

Γκαλουζίν: «Να αναγνωριστούν οι εδαφικές πραγματικότητες»

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Γκαλουζίν, δήλωσε στο TASS πως η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί επιβεβαίωση των «θεμελιωδών στοιχείων της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Δηλαδή, το ουδέτερο, εκτός μπλοκ και μη πυρηνικό της καθεστώς.

Επιπλέον πως είναι απαραίτητο να «αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών της μειονοτήτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας