Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΕΕ: Σε Ουκρανία και Μολδαβία αντί Ρωσίας και Λευκορωσίας 135 εκατ. ευρώ

ΕΕ: Σε Ουκρανία και Μολδαβία αντί Ρωσίας και Λευκορωσίας 135 εκατ. ευρώ

Η ΕΕ μεταφέρει σε Ουκρανία και Μολδαβία 135 εκατ. ευρώ για προγράμματα Interreg NEXT 2021-2027 που θα δίνονταν σε Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μεταφέρει 135 εκατ. ευρώ του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας, που προβλέπονταν αρχικά για τα προγράμματα Interreg NEXT 2021-2027 με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σε άλλα προγράμματα Interreg με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να στηρίξει μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των λωρίδων αλληλεγγύης και της ανάπτυξης διασυνοριακών μεταφορικών συνδέσεων, υπηρεσιών υγείας, εκπαιδευτικών και ερευνητικών έργων, προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, καθώς και της ενίσχυσης της θεσμικής ικανότητας των δημόσιων αρχών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Η συμμετοχή στα προγράμματα Interreg αποφέρει επίσης οφέλη και πείρα όσον αφορά τη διοικητική ικανότητα και στις δύο χώρες σε σχέση με τη διαχείριση και την εκτέλεση των κονδυλίων της ΕΕ.

Μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και σύμφωνα με τα μέτρα που ενέκρινε η ΕΕ, τον Μάρτιο του 2022, η Επιτροπή είχε αρχικά αναστείλει τη συνεργασία με τη Ρωσία και την σύμμαχό της, τη Λευκορωσία, στα προγράμματα Interreg.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανακατανομή 26 εκατ. ευρώ για τη στήριξη προγραμμάτων συνεργασίας με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Η απόφαση αυτή ανακατανέμει την εναπομένουσα χρηματοδότηση από την περίοδο 2021-2027 με τον ίδιο τρόπο.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης ότι περιφέρειες της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Πολωνίας που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε προγράμματα συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μπορούν να συμμετέχουν σε άλλα υφιστάμενα προγράμματα Interreg.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Η απόφαση ακύρωσης της αρχικά προβλεπόμενης συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μέσω των προγραμμάτων Interreg είναι αποτέλεσμα του βάναυσου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Χαίρομαι που τα κονδύλια που είχαμε αρχικά προβλέψει για αυτή τη συνεργασία θα ωφελήσουν πλέον τα προγράμματα της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ και των τοπικών ενδιαφερόμενων μερών με εταίρους από την Ουκρανία και τη Μολδαβία».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας