Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΡωσία: Το διαστημόπλοιο «Luna-25» εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης

Ρωσία: Το διαστημόπλοιο «Luna-25» εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης

Στην τροχιά της Σελήνης εισήλθε το ρωσικό διαστημόπλοιο «Luna-25». Για περίπου πέντε ημέρες θα κάνει κύκλους γύρω της και στις 21/8 θα προσγειωθεί στον νότιο πόλο της.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο «Luna-25» εισήλθε σήμερα (16/8) στις 11:57 στην τροχιά της Σελήνης, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία «Roskosmos». Το γεγονός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις φιλοδοξίες της χώρας να είναι η πρώτη που θα προσεληνωθεί στον νότιο πόλο στην αναζήτηση παγωμένου νερού.

Το «Luna-25» θα κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη, τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης, για περίπου πέντε ημέρες. Στη συνέχεια θα αλλάξει πορεία για να ξεκινήσει μια απαλή προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου.

Το ινδικό «Chandrayaan-3» εισήλθε σε σεληνιακή τροχιά νωρίτερα αυτόν τον μήνα πριν από μια προγραμματισμένη προσελήνωση στον νότιο πόλο αργότερα αυτό τον μήνα.

Το «Luna-25», που έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, έχει σκοπό να λειτουργήσει για έναν χρόνο στον νότιο πόλο, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Η ύπαρξη νερού στη Σελήνη θα έχει συνέπειες για τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, επιτρέποντας ενδεχομένως μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον πλανήτη, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

Σύμφωνα με τον Ανατόλι Ζακ -δημιουργό και εκδότη του «www.RussianSpaceWeb.com» που καταγράφει τα ρωσικά διαστημικά προγράμματα- κανένα ρωσικό διαστημόπλοιο δεν έχει εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά το «Luna-24», τη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη το 1976.

«Η είσοδος σε τροχιά είναι απολύτως κρίσιμη για την επιτυχία αυτού του σχεδίου», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters. «Είναι μια πρώτη για τη μετασοβιετική περίοδο. Ορισμένοι κάνουν λόγο για μια δεύτερη αναμέτρηση για τη Σελήνη, άρα είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να επαναλάβει αυτό το πρόγραμμα. Το “Luna-25” δεν είναι απλώς μια αποστολή. Είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής που απλώνεται σε δέκα χρόνια στο μέλλον».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας