Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕτήσια ομιλία σήμερα της Φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της ΕΕ...

Ετήσια ομιλία σήμερα της Φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κοινοποιήσει στο διαδίκτυο και ένα πολυσέλιδο κείμενο στο οποίο περιγράφονται «τα επιτεύγματα 2022-2023».

 

Σήμερα η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την «Κατάσταση της ΕΕ το 2023» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η συζήτηση που θα ακολουθήσει με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00, ώρα Ελλάδος, και θα μεταδίδεται με διερμηνεία και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα μεταδοθεί με διερμηνεία στα ελληνικά.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συζητήσεις που πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο, κατά την οποία ο εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλά ενώπιον των ευρωβουλευτών και συζητά μαζί τους το τι έπραξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο χρόνο, τι σκοπεύει να κάνει το επόμενο έτος και το όραμά της για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the European Union – SOTEU).

Όπως μάλιστα αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών της ΕΕ, ζητούν από την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να παρουσιάσει το έργο της για να βεβαιωθούν ότι αντιμετωπίζονται οι βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων». Μάλιστα, η συζήτηση για την «Κατάσταση της ΕΕ» επηρεάζει το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο έτος.

Η ομιλία αυτή της κ. φον ντερ Λάιεν θα είναι η τελευταία στο πλαίσιο της τρέχουσας νομοθετικής εντολής, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 και «είναι η ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές να αξιολογήσουν την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και να σκιαγραφήσουν το όραμά τους για το μέλλον».

Επίσης, κατά τη συζήτηση για το SOTEU θα διαφανεί και η αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε στις προτεραιότητες που σκιαγράφησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2022, οι οποίες, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση «συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση», καθώς αφορούν «την απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την τήρηση του κράτους δικαίου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κοινοποιήσει στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, και έναν πολυσέλιδο κείμενο στο οποίο περιγράφονται «τα επιτεύγματα 2022-2023», καθώς και σχετικό «Χρονολόγιο» με τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τον τελευταίο χρόνο. Τα κείμενα είναι διαθέσιμα στα ελληνικά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://state-of-the-union.ec.europa.eu/index_el

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας