Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΧάος στο Ιράν - 31 νεκροί στις διαδηλώσεις για τη Μαχσά Αμινί

Χάος στο Ιράν – 31 νεκροί στις διαδηλώσεις για τη Μαχσά Αμινί

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Μάχσα Αμινί συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή δεν τηρούσε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες. Οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με το χιτζάμπ όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Η αστυνομία ηθών απαγορεύει εξάλλου στις γυναίκες να φορούν πανωφόρια πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια, σκισμένα τζιν ή ακόμη και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία «σωματική επαφή» μεταξύ των αστυνομικών και της νεαρής γυναίκας, όμως οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν «ύποπτο» τον θάνατό της. «Πολλοί διαδηλωτές είναι πεπεισμένοι ότι η Μάχσα πέθανε από τα βασανιστήρια», όπως μετέδωσε το Fars.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας