Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜπλίνκεν: Η Χαμάς «χτύπησε» για να διακόψει την εξομάλυνση σχέσεων Ισραήλ -...

Μπλίνκεν: Η Χαμάς «χτύπησε» για να διακόψει την εξομάλυνση σχέσεων Ισραήλ – Σ. Αραβίας

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Κυριακή ότι οι προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ θα πρέπει να συνεχιστούν παρά την τελευταία παλαιστινιακή επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι μέρος του κινήτρου για την τελευταία επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ θα μπορούσε να είναι η διακοπή μιας πιθανής εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

«Δεν θα ήταν έκπληξη το γεγονός ότι μέρος του κινήτρου μπορεί να ήταν η παρεμπόδιση των προσπαθειών για την ένωση της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, μαζί με άλλες χώρες που μπορεί να ενδιαφέρονται για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ», δήλωσε ο Antony Blinken σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN την Κυριακή.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Κυριακή ότι οι προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ θα πρέπει να συνεχιστούν παρά την τελευταία παλαιστινιακή επίθεση. «Πιστεύουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεχίσουν να επιδιώκουν αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε την Κυριακή στο Fox News ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ.

Οι μαχητές της Χαμάς λεηλάτησαν ισραηλινές πόλεις το Σάββατο, την πιο αιματηρή μέρα του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, και την Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον Παλαιστινίων στη Γάζα.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και στις δύο πλευρές και η σπειροειδής βία απειλεί έναν νέο μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν η μεγαλύτερη και πιο θανατηφόρα εισβολή στο Ισραήλ από τότε που η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν μια ξαφνική επίθεση σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν εδάφη που χάθηκαν στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια

 Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι πεπεισμένος ότι η χώρα του βρίσκεται στα πρόθυρα της ειρήνης με τη Σαουδική Αραβία, προβλέποντας ότι η ειρήνη θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία, η πατρίδα των δύο πιο σεβαστών ιερών τοποθεσιών του Ισλάμ, έχει επιμείνει εδώ και καιρό στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος ως προϋπόθεση για την αναγνώριση του Ισραήλ – κάτι στο οποίο πολλά μέλη του θρησκευτικού εθνικιστικού συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου διστάζουν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας