Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στον Πειραιά

Τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στον Πειραιά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του υφυπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) από τον αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ στον αντιπτέραρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του υφυπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) από τον αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ στον αντιπτέραρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.

Ο κ. Δρυμούσης ευχαρίστησε το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, όλες και όλους με όσους υπηρέτησε και δήλωσε συγκινημένος που αποχωρεί από το Πολεμικό Ναυτικό μετά από 41 χρόνια «πλήρης και χαρούμενος».

Στον νέο αρχηγό, αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντά του ενώ, αναφέρθηκε στις άμεσες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού τονίζοντας ότι «το Πολεμικό Ναυτικό δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία του, συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του έθνους αποτελώντας πάντα τον παράγοντα ισχύος».

«Το Πολεμικό Ναυτικό καλείται να προασπίσει και να διαφυλάξει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας σε θαλάσσιο χώρο που είναι τριπλάσιος σχεδόν του ηπειρωτικού, έχοντας παγκοσμίως τη δεύτερη μεγαλύτερη ακτογραμμή μετά τη Νορβηγία, διαθέτοντας πάνω από 30.000 νησιά, καλύπτοντας τα πελάγη του Ιονίου, Κρητικού, Αιγαίου και τη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου».

«Αυτός ο θαλάσσιος χώρος», συνέχισε, «απαιτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού». «Ποσοτικά», εξήγησε, «απαιτείται μεγάλος αριθμός μονάδων, δικτυοκεντρικό σύστημα διοικήσεως και ελέγχου καθώς και σύγχρονα μέσα, οπλικά συστήματα και δυνατότητες όπως απαιτούν οι σύγχρονες ναυτικές επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο νέος αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, τόνισε: «Έχω πλήρη επίγνωση της εμπιστοσύνης που επέδειξε προς το πρόσωπό μου η πολιτική ηγεσία της χώρας και ενστερνίζομαι τη σοβαρότητα του έργου που μου ανατίθεται».

«Η παρούσα περίοδος είναι γεμάτη προκλήσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αστάθειας στο εγγύς αλλά και περιφερειακό περιβάλλον, ενώ παράλληλα είναι αυξημένες οι απαιτήσεις συνεπεία του πλαισίου εξοπλισμού του Στόλου με την πρόσκτηση νέων μονάδων αλλά και τον σχεδιασμό και υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας τα διδάγματα που προκύπτουν από τις σύγχρονες συγκρούσεις υπό το πρίσμα των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας», ξεκαθάρισε.

«Οι στόχοι μου», επεσήμανε, «είναι ο συντονισμός και η κατεύθυνση της οργάνωσης, της υποστήριξης, της εκπαίδευσης, της δράσης, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και η ενίσχυση των προσπαθειών για εξάντληση κάθε περιθωρίου για βελτίωση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα του Στόλου μέσω της απαιτούμενης επιχειρησιακής εκπαίδευσης, στοχευμένων επισκευαστικών δράσεων και εξορθολογισμού των αποστολών».

Απευθυνόμενος στο προσωπικό, υπογράμμισε: «Απαιτώ ορμητικότητα, πρωτοτυπία, ανησυχία και πρωτοβουλία για συνεχή βελτίωση και αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων προς αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης και απειλής».

«Πεποίθησή μας παραμένει ότι περισσότερος ιδρώτας στην ειρήνη εξασφαλίζει λιγότερα δάκρυα και αίμα στον πόλεμο», κατέληξε ο νέος αρχηγός ΓΕΝ.

Στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων αρχηγού ΓΕΝ τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ.

Μετά το τέλος της τελετής, ο κ. Δένδιας επέδωσε μία αναμνηστική πλακέτα στον κ. Δρυμούση.

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αντιπροσωπείες σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας