Ακραία καιρικά φαινόμενα: Πως θα προστατευθεί η χώρα μας από τις καταστροφές

Η κλιματική αλλαγή «ξύπνησε» την καταστροφική μανία της φύσης με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές και να προκαλούνται «βιβλικές» καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Για ακόμη μια φορά, η χώρα μας θρηνεί θύματα και μετρά τις «πληγές» της, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ολοένα πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα.  

Τα όσα συνέβησαν στην Σητεία της Κρήτης τα προηγούμενα 24ωρα, έρχονται να προστεθούν στις περυσινές έντονες χιονοπτώσεις, αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και σύμφωνα με τους ειδικούς έπεται συνέχεια.     

Όπως έχουμε επισημάνει σε ρεπορτάζ και όπως έχουν τονίσει σε συνεντεύξεις τους, επιστήμονες και αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος στο GOV NEWS, η χώρα επιβάλλεται να αλλάξει πολιτική και να «θωρακισθεί» απέναντι στην μανία της φύσης, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.  

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί συντονισμό των αρμοδίων και όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία από τις Περιφέρειες και τους Δήμους σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση. 

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, με τους συνεργάτες του, έχουν συνεχίσει την καλή δουλειά που είχε αρχίσει ο νυν υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, όταν βρισκόταν στο «τιμόνι» της Πολιτικής Προστασίας. 

Ο κ. Στυλιανίδης, κατά γενική ομολογία, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση, για πρώτη φορά στην χώρα μας, ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το περυσινό καλοκαίρι, με θετικά αποτελέσματα. 

Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει την συνεργασία των μετεωρολόγων με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, αλλά και τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση προς τους πολίτες για να προστατευθούν. 

Παράλληλα, πραγματοποιούνται έργα σε όλη την χώρα, όπως δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και αποψίλωση επικίνδυνων εκτάσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την αντιμετώπιση ακραίων βροχοπτώσεων τον χειμώνα. 

Όπως αποδείχθηκε, όμως, στην Σητεία της Κρήτης, η προσπάθεια επιβάλλεται να εντατικοποιηθεί και τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να αυξηθούν, καθώς τα καιρικά φαινόμενα έρχονται ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης θα πρέπει να εντατικοποιήσουν και να εκσυγχρονίσουν την συνεργασία τους με τους μετεωρολόγους, την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Περιφέρειες και τους δήμους, ώστε η όλη προσπάθεια να γίνει πιο αποτελεσματική. 

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, χρειάζεται μεγαλύτερη τεχνική και τεχνολογική υποστήριξη για την πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων και αυτό μπορεί να γίνει με την δημιουργία «πυκνών δικτύων σταθμών» στο έδαφος, που σε συνεργασία με τους δορυφόρους, θα προειδοποιούν με μεγάλη ακρίβεια για την ένταση ενός φαινομένου και ποιες περιοχές θα «χτυπήσει». 

Επίσης, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμη και σήμερα είναι πολύ περιορισμένο το δίκτυο των μετεωρολογικών ραντάρ στην χώρα μας, το οποίο υπολειτουργεί και δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του GON NEWS, τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους προκειμένου να επιταχυνθεί και να τελειοποιηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων στην χώρα μας. 

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η κλιματική αλλαγή δείχνει τα «δόντια» της και η Ελλάδα επιβάλλεται να προετοιμαστεί για τα χειρότερα που έρχονται.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More