Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔΕΛΤΑ, Γ.Π.Α., ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές

ΔΕΛΤΑ, Γ.Π.Α., ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές

Η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού στην Ελλάδα, ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, προτάθηκε στο πλαίσιο του 36ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας.

Η καινοτόμος αυτή πρόταση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο που -έχει τίτλο «Πιλοτική καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές» και την υπογραφή των Β. Κοτσάμπαση, Γ. Συμεών και Γ. Ζέρβα– παρουσιάστηκε στο 36ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (Ε.Ζ.Ε.). Προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους συμμετέχοντες.

Ο ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α., Γεώργιος Ζέρβας, αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη εκπόνησης του συγκεκριμένου έργου, είπε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελλειμματική σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.

Για τον λόγο αυτό προωθούνται πολιτικές, που στοχεύουν στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σόγιας και τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε αυτές.

Το πρόβλημα εμφανίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα, επομένως είναι απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας μας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».

Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε επιπλέον, ότι «το σογιάλευρο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση σιτηρεσίων γαλακτοπαραγωγών ζώων, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Η καλλιέργεια σόγιας, αν και δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μη επιτυχών προσπαθειών του παρελθόντος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα να ιδιοπαράγουν κάποιες από τις ζωοτροφές, που χρησιμοποιούν για τη διατροφή του ζωικού τους κεφαλαίου».

Στην ομιλία του ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ε.Ζ.Π.Γ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γ. Συμεών, ανέφερε ότι «στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα καλλιέργειάς τους στη χώρα μας και η αξιοποίηση τους ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας