Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔήμος Μούτσης: Πέθανε ο πολυγραφότατος συνθέτης σε ηλικία 85 ετών 

Δήμος Μούτσης: Πέθανε ο πολυγραφότατος συνθέτης σε ηλικία 85 ετών 

Ο Δήμος Μούτσης είχε γεννηθεί στον Πειραιά και άρχισε να σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών από την ηλικία των 7 ετών. Σε ηλικία 20 – 21 ετών τελείωσε τις μουσικές του σπουδές κερδίζοντας και το πρώτο βραβείο ως σολίστ στο βιολί.
Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60 γνώρισε τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι, σε ένα καφέ – ζαχαροπλαστείο που ήταν παλιό στέκι καλλιτεχνών της Αθήνας, όπου σύχναζαν και οι δύο.

Δήμος Μούτσης: Οι συνεργασίες που άφησαν εποχή

Tα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη

Tο 1967 άρχισε ο Νίκος Γκάτσος να δίνει στίχους του στον Μούτση και έτσι έγραψε τα πρώτα του τραγούδια. Το πρώτο τραγούδι του Μούτση ήταν το «Βρέχει ο Θεός».

Είχε γράψει πρώτα αυτός την μουσική και ρώτησε ευγενικά τον Γκάτσο αν ήθελε να βάλει τους στίχους, όπως και έγινε. Το τραγούδι αυτό το ερμήνευσε ο Σταμάτης Κόκοτας.

Η συνεργασία Γκάτσου και Μούτση συνεχίστηκε με τραγούδια όπως «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα» με τον ίδιο ερμηνευτή, «Σ΄ έβλεπα στα μάτια» με την Βίκυ Μοσχολιού. Το 1969 με το «Αύριο πάλι» με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, «Με ένα παράπονο» με τον Μπιθικώτση αλλά και τον πρωτοεμφανιζόμενο Μανώλη Μητσιά (η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ήταν από τον Μητσιά στην ταινία «Ένας μάγκας στα σαλόνια»).

Το 1970 ανέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις στο Μούτση, τη φροντίδα της ενορχήστρωσης και της μουσικής διεύθυνσης των τραγουδιών του στον δίσκο «Επιστροφή». Όλα σε στίχους Νίκου Γκάτσου και με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Δήμητρα Γαλάνη.

Στον δίσκο αυτό συμπεριλήφθηκαν τα τραγούδια του Χατζιδάκι «Μίλησε μου», «Φιλντισένιο καραβάκι», «Η πίκρα σήμερα», με ενορχηστρώσεις του Μούτση. Την ίδια εποχή ο Μούτσης συνεχίζει να γράφει επιτυχίες όπως το «Αυτά τα χέρια» (στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου) και το «Στην Ελευσίνα μια φορά» (στίχοι Βασίλη Ανδρεόπουλου) με ερμηνεία απο τον Μητσιά.

H δισκογραφία του Δήμου Μούτση

  • Κάποιο καλοκαίρι 1968
  • Ένα χαμόγελο 1969
  • Άγιος Φεβρουάριος 1972
  • Συνοικισμός Α’ 1972
  • Στροφές 1973
  • Πρώτη Εκτέλεση 1973
  • Μαρτυρίες 1974
  • Τετραλογία 1975
  • Εργατική συμφωνία 1976
  • Το δρομολόγιο 1979
  • Φράγμα 1981
  • Ενέχυρο 1983
  • Να! 1987
  • Ταξιδιώτης του παντός 1990
  • Για πούλημα λοιπόν 1994
  • Τα 45αρια του Δήμου Μούτση

Επανακυκλοφορίες και συλλογές

Ηρώδειο, Ζωντανή Ηχογράφηση 1999
Οι 100 μεγάλες ηχογραφήσεις του αιώνα – Τετραλογία 2000
Τα τραγούδια του Δήμου Μούτση (remasters) 2006
Ταξιδιώτης του παντός – 4 δεκαετίες τραγούδια (Κασετίνα) 2009

Δήμος Μούτσης: Η ενασχόληση με τα κοινά

Στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ25. Ο ίδιος κομματικός σχηματισμός ανέστειλε την κομματική ιδιότητα του Μούτση λόγω κατηγοριών που τον βάραιναν. Τον Μούτση είχε καταγγείλει επωνύμως γυναίκα για σεξουαλική παρενόχληση όταν εκείνη ήταν στην ηλικία των 15 ετών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας