Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΟι πιέσεις των αγροτών έφεραν την πρώτη νίκη ως προς την αναθεώρηση...

Οι πιέσεις των αγροτών έφεραν την πρώτη νίκη ως προς την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η πρόταση αποσκοπεί στην ευελιξία και την προσαρμογή της ΚΑΠ στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας.

Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα όπου Ευρωπαίοι αγρότες είχαν ξεσηκωθεί για το κόστος παραγωγής αλλά και για άλλα ζητήματα με πρώτο μεταξύ αυτών και την εφαρμογή της ΚΑΠ από φέτος.

Οι αντιδράσεις των αγροτών είχαν ως αποτέλεσμα τις συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με αρκετούς υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ.

Η Επιτροπή ανταποκρίθηκε στα αιτήματά της και ευελιξία σε ορισμένες από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως το να μην αναγκαστεί να κάνει αγρανάπαυση, και να έχει απλούστερη και μειωμένη γραφειοκρατία.

Ακόμη, η Κομισιόν αποφάσισε ότι πλέον θα υπάρχουν πιο ευέλικτοι κανόνες για σοδειές, προστασία εδάφους και φυτοφάρμακα.

Μάλιστα οι αγρότες σχολίαζαν πως οι κανόνες της Ευρώπης ήταν εξωφρενικοί και ότι εκείνοι φροντίζουν τη φύση και δεν είναι εναντίον της.

Επισημαίνεται ότι οι καινούριοι και πιο ευέλικτοι κανόνες ωφελούν και τις μικρές εκμεταλλεύσεις: εκείνες με λιγότερα από 100.000 τετραγωνικά μέτρα δεν θα υπόκεινται σε ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τους όρους της ΚΑΠ.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιμένει στο να γίνουν αλλαγές στην ΚΑΠ, πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωεκλογές διεξάγονται στη χώρα μας στις 9 Ιουνίου και ήδη τα κόμματα έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν σταδιακά τα ευρωψηφοδέλτια του.

Ακόμη, ανάμεσα σε άλλα, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των ενισχύσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των καταναλωτών. Επίσης, προβλέπεται η διασφάλιση της δίκαιης αμοιβής των αγροτών και η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας.

Η απόφαση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα της ΕΕ και αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας