Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣυνεχίζονται οι συνοριακοί έλεγχοι στη Νυμφαία Ροδόπης, παρόλο που η Βουλγαρία μπήκε...

Συνεχίζονται οι συνοριακοί έλεγχοι στη Νυμφαία Ροδόπης, παρόλο που η Βουλγαρία μπήκε στη Σένγκεν

ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

Συνεχίζονται οι συνοριακοί έλεγχοι στη Νυμφαία Ροδόπης, παρόλο που η Βουλγαρία μπήκε στη Σένγκεν

Η μετακίνηση στα χερσαία σύνορα θα συνεχίσει με συνοριακούς ελέγχους, λόγω του βέτο που είχε ασκήσει η Αυστρία υπό το φόβο εισροής αιτούντων άσυλο

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας το 28ο και το 29ο μέλος του χώρου της Ζώνης Σένγκεν μετά από 13 χρόνια αναμονής. «Η Ελλάδα καλωσορίζει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter). «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες για τις επιτυχείς προσπάθειές τους που εξασφάλισαν την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα. Η ένταξή τους αποτελεί σημαντικό ορόσημο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προσθέτει.

Βέβαια η ένταξη αυτή των δύο χωρών στη Ζώνη Σένγκεν εμπεριέχεται και μία εξαίρεση. Συγκεκριμένα η ελεύθερη μετακίνηση στα χερσαία σύνορα εξαιρείται. Η ελεύθερη μετακίνηση, δηλαδή χωρίς συνοριακούς ελέγχους στο πλαίσιο του Σένγκεν γίνεται μόνο στις αεροπορικές μετακινήσεις. Ο λόγος για το τελευταίο, το βέτο της Αυστρίας, και την αδιάλλακτη στάση που κράτησε στην ΕΕ, λόγω του φόβου εισροής αιτούντων άσυλο από αυτές τις δύο αυτές χώρες, τις φτωχότερες στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια των δύο χωρών για κατάργηση των χερσαίων ελέγχων. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Βουλγάρα ομόλογό του Μαρίγια Γκάμπριελ στη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια και των δύο χωρών.

Παρόλα αυτά και όσο ισχύει το βέτο της Αυστρίας η ελεύθερη μετακίνηση στα χερσαία σύνορα  εξαιρείται και θα συνεχίσει να υπόκειται σε ελέγχους. Αυτό για τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας σημαίνει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη όλοι όσοι διέρχονται των συνόρων για οποιαδήποτε λόγο. Ιδιαίτερα ενόψει του καλοκαιριού, οπότε η κίνηση στα χερσαία σύνορα αυξάνει κατακόρυφα λόγω της καθόδου επισκεπτών από Τουρκία και Βουλγαρία. Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλους τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας μας με την Βουλγαρία.

www.thrakikiagora.gr

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας