Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓλυπτά του Παρθενώνα: Το όνειρο της επιστροφής τους αποκτά «σάρκα και οστά»

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το όνειρο της επιστροφής τους αποκτά «σάρκα και οστά»

Όπως υπογράμμισε με έμφαση το GOV NEWS, πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, εκτός από το θέμα της οικονομίας, που θα αποτελούσε και το βασικό «μενού» των συναντήσεων του, ένα μείζον ζήτημα για τον ελληνισμό βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο λόγος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που οι απανταχού Έλληνες και τα εκατομμύρια των επισκεπτών στην Αθήνα, θα ήθελαν να τα βλέπουν ενωμένα στο Μουσείο της Ακρόπολης, κάτω από τον Ιερό βράχο που βρίσκεται ο Παρθενώνας.

Το GOV NEWS, με αποκλειστικό του ρεπορτάζ το καλοκαίρι που πέρασε και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου, με τίτλο «Το «κόλπο grosso» του Μητσοτάκη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είχε αναφερθεί με λεπτομέρειες στις κινήσεις του πρωθυπουργού, προκειμένου να μπουν στέρεες βάσεις στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα.

Όπως είχαμε τονίσει, ένας από τους βασικούς στόχους του πρωθυπουργού, όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας μας, ήταν να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υλοποιήσει ένα από τα όνειρα του ελληνισμού που ήταν και είναι η επανένωση στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Από τους πρώτους μήνες τις διακυβέρνησης και παρά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν με την πανδημία, τις τουρκικές προκλήσεις και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης και οι πολύ στενοί του συνεργάτες, δεν σταμάτησαν στιγμή να προωθούν το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Αθόρυβα, μεθοδικά και πραγματοποιώντας τις κατάλληλες κινήσεις, ο πρωθυπουργός, κατόρθωσε το ζήτημα της επιστροφής των  «Μαρμάρων» στην γενέτειρά τους, να συζητείται σε κάθε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που λάμβανε χώρα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Μάλιστα, πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, παγκοσμίου βεληνεκούς, το προηγούμενο χρονικό διάστημα δήλωσαν δημόσια ότι ήρθε πλέον η ώρα τα «Γλυπτά να επανενωθούν στην γενέτειρά τους».

Την ίδια ώρα, το ελληνοαμερικανικό λόμπι, ισχυροί Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, καθημερινά διεθνοποιούν το ζήτημα και μιλούν για την επιστροφή των Γλυπτών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της συγκεκριμένης πολιτικής εντάσσεται και η ομιλία του πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο, όπου μίλησε για το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας, για την συμβολή της στην δημιουργία του Δυτικού Πολιτισμού και για την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, διεθνοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το όλο θέμα και αποσπώντας «θερμά» χειροκροτήματα από τους Γερουσιαστές.

Να σημειωθεί, ότι ο κ. Μητσοτάκης, πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ μέσα από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».   

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο GOV NEWS, το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Βασιλιά Κάρολο στο Λονδίνο.

Αν και δεν έγινε καμία δημόσια αναφορά από τους δύο άνδρες, είναι γεγονός πως ο Κάρολος τάσσεται υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Λόγω της θέσης του δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του, αλλά ο Βασιλιάς Κάρολος στηρίζει τις απόψεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά στο GOV NEWS κυβερνητική πηγή.

Εξάλλου είναι γνωστό πως ο Κάρολος τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα για την Ελλάδα και είναι λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι «πιέσεις» που δέχονται οι αρμόδιοι του Βρετανικού Μουσείου είναι ισχυρές και αρχίζουν σταδιακά να μιλούν αρχικά για κάποιου είδους «ανταλλαγή» μεταξύ της Ελλάδας και της Αγγλίας.

Δηλαδή, η Ελλάδα να δανείσει για ένα χρονικό διάστημα κάποιους αρχαιολογικούς «θησαυρούς» της στο Βρετανικό Μουσείο και εκείνοι να μας επιστρέψουν ένα σημαντικό μέρος ή ακόμη και όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Αυτό, θεωρείται ένα πρώτο θετικό βήμα στην συζήτηση που έχουν  ανοίξει οι αρμόδιοι του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι πολύ σύντομα θα έχουμε πολύ ευχάριστα νέα από το Λονδίνο.

Να σημειωθεί, ότι πριν από ενάμιση χρόνο η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου δεν δεχόταν καν να συζητήσει για την επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ασχολούνται με το θέμα, αλλά και έγκριτοι αρχαιολόγοι, την πόρτα της επιστροφής των «Μαρμάρων» άνοιξε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κατασκευαστεί το υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι έτοιμο να «υποδεχθεί» ανά πάσα στιγμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.