Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥγεία: Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Υγεία: Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

«Είμαι 43 χρόνια φαρμακοποιός και 28 χρόνια πρόεδρος των φαρμακοποιών και πρώτη φορά βλέπω τόσο μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης ανάγκης», τόνισε με έμφαση μιλώντας στο GOV NEWS, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Τα όσα είπε ο πολύπειρος πρόεδρος των φαρμακοποιών αντικατοπτρίζουν την εικόνα που επικρατεί σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία της χώρας, καθώς σταδιακά «εξαφανίζονται» φάρμακα που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως τόνισε ο χαρακτηριστικά κ. Λουράντος «σε λίγες ημέρες δεν θα έχουμε να δώσουμε στον κόσμο βασικά φάρμακα όπως σιρόπι για τον βήχα (αντιβηχικό σιρόπι), όποιο φάρμακο έχει παρακεταμόλη σύντομα θα εξαντληθεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων.

«Οι φαρμακαποθήκες εισάγουν φάρμακα σε πολύ χαμηλές τιμές και τα εξάγουν σχεδόν άμεσα σε υψηλότερες τιμές κερδίζοντας εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Λουράντος και πρόσθεσε «για να υπάρξει κάποια ισορροπία στην εγχώρια αγορά επιβάλλεται να σταματήσουν οι παράλληλες εξαγωγές και να υπάρξουν από το κράτος μηχανισμοί ελέγχου».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, «σήμερα δεν υπάρχει ο κατάλληλος κρατικός μηχανισμός για να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικοί έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες και τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν μπορούν να υλοποιηθούν, διότι απλά δεν υπάρχει η υποδομή για να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι».

Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης ανάγκης, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς κορυφώνεται η επιδημία της γρίπης, ενώ αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα κορονοϊού.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι εργαζομένων στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, οι θάλαμοι είναι γεμάτοι με περιστατικά, τα οποία καθημερινά αυξάνονται, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες τόσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και για τους ασθενείς.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση έλαβε μέτρα για τον περιορισμό των εξαγωγών φαρμάκων, ειδικά στις κατηγορίες που παρουσιάζονται ελλείψεις στην ελληνική αγορά και οι όποιες αλλαγές τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 25 Νοεμβρίου.

Παρά όμως την απαγόρευση των εξαγωγών, τα προβλήματα στην επάρκεια φαρμάκων συνεχίζονται και μάλιστα εντείνονται.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών επισημαίνουν ότι ακόμη και σε φάρμακα που δεν εξάγονται, η αποθήκη μπορεί, για παράδειγμα, να παραγγέλνει 100 τεμάχια και να λαμβάνει μόλις πέντε.

Εν ολίγοις, αυτό που υπογραμμίζεται από την πλευρά των φαρμακαποθηκών είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή φαρμάκων τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

«Δεν μπαίνουν στις αποθήκες μας οι ποσότητες των φαρμάκων που παραγγέλνουμε, υπάρχει διεθνές πρόβλημα στην παραγωγή φαρμάκων», λένε χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών.

Να σημειωθεί, ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν μονάχα το 10% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην Ελλάδα και η χώρα μας εισάγει το 90%.

Οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων οδήγησαν τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να στείλει «τελεσίγραφο» στις φαρμακαποθήκες.

Ο κ. Πλεύρης ζήτησε από τον Ε.Ο.Φ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.