Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚακοκαιρία: Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Κακοκαιρία: Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Σε εγρήγορση εξακολουθεί να βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζει με σφοδρότητα να πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι φέτος δεν είδαμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Αττική και σε άλλες περιοχές, όπου είχαμε σφοδρή χιονόπτωση.

Σε αυτό φυσικά συνέβαλλε καθοριστικά το γεγονός πως, η φετινή κακοκαιρία ήταν πολύ μικρότερης έντασης, από την περυσινή.

Οι διαφορές όμως, στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν εμφανείς, καθώς διορθώθηκαν λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος.

Πρώτον, υπήρξαν έγκαιρα συσκέψεις και καλός σχεδιασμός στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που φάνηκε στην πράξη, καθώς υπήρξε συντονισμός με την Περιφέρεια και τους δήμους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να ενημερώνονται έγκαιρα και συχνά, όλοι οι πολίτες με μηνύματα (112) από την Πολιτική Προστασία, για την «πορεία» της κακοκαιρίας, ενώ γίνονταν συστάσεις να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Δεύτερον, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης,σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τους αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γιώργο Πουρναρά και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα και τον Διευθυντή της Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχο Χρήστο Παπαφιλίππου, προέβησαν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα,να κλείσουν έγκαιρα όλες οι οδικές αρτηρίες,που οδηγούσαν σε περιοχές όπου έπεφτε πυκνό χιόνι, αλλά και η εθνική οδός, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν οχήματα και οδηγοί και να δούμε σκηνές χάους και απόγνωσης, όπως πέρυσι τέτοια εποχή.

Τρίτον, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τους δήμους, κυρίως των βορείων και ανατολικών προαστίων της Αττικής, κινητοποιήθηκαν άμεσα, έβγαλαν στους δρόμους όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα που διέθεταν και έδωσαν τόνους αλάτι στους πολίτες, ώστε να παραμείνουν οι δρόμοι ανοικτοί.

Τέταρτον, βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή, εκτός από τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, της Περιφέρειας και των δήμων, δεκάδες τεχνικοί ΔΕΔΔΗΕ και ιδιωτικών εταιρειών, για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, όπου ήταν αναγκαίο.

Πέμπτον και πολύ σημαντικό ήταν πως φέτος, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης ανακοίνωσαν εγκαίρως ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι, στον δημόσιο τομέα οι υπάλληλοι θα εργαστούν από το σπίτι,με τηλεργασία και έγινε αυστηρή σύσταση το ίδιο να ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, μειώθηκαν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο.

Να σημειωθεί, ότι ο δήμος Αθηναίων και άλλοι δήμοι της Αττικής, έχουν ανοίξει αίθουσες, στις οποίες μπορούν να προφυλαχθούν από τον χιονιά άστεγοι και οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και των γύρω περιοχών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Ειδικά, σε παράδρομους, στα βόρεια προάστια της Αττικής, τα προβλήματα είναι πολλά και οι δήμοι με μικρά ειδικά εκχιονιστικά οχήματα προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους.

Να σημειωθεί, ότι μετά το περυσινό μάθημα, φέτος οι κάτοικοι της Αθήνας και των προαστίων ήταν ιδιαίτερα προετοιμασμένοι και προσεκτικοί προκειμένου να μην υποστούν την περυσινή ταλαιπωρία.

Τα περιστατικά εγκλωβισμού σε οχήματα ήταν ελάχιστα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών που κατοικούν σε περιοχές που «πέφτει» πολύ χιόνι έχουν επαρκείς προμήθειες για να ανταπεξέλθουν των δύσκολων συνθηκών.

Συμπερασματικά, μπορεί τα χιόνια να ήταν πολύ λιγότερα από ότι πέρυσι, αλλά το ευοίωνο της υπόθεσης είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά και αυτό αποτελεί θετικό δείγμα για μελλοντικές καιρικές κρίσεις, καθώς σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, να επισημανθεί, ότι το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει σε περιοχές των βορείων προαστίων να γίνει υπογειοποίηση των καλωδίων που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τα σπίτια, ώστε οι πτώσεις των δέντρων, μετά από ισχυρή χιονόπτωση, πάνω στα καλώδια της ΔΕΔΔΗΕ, να μην δημιουργούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Δήμοι και κάτοικοι πρέπει να κινηθούν ενωμένοι για να λυθεί το πρόβλημα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.