Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΕξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσαν χτες (31.03.2023) οι αρχές, έχοντας ήδη προχωρήσει σε 41 συλλήψεις. Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση ήταν πολυμελής και διακινούσε ανθρώπους από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του Έβρου και στη συνέχεια τους προωθούσε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών είχαν αποκομίσει τεράστια χρηματικά ποσά από τις διακινήσεις, τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, δύο από τους διακινητές κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από δόλο, καθώς όπως προέκυψε από τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων τους, οι δύο διακινητές αναφέρουν στις συνομιλίες τους ότι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, στην προσπάθεια να περάσει το γκρουπ των υπολοίπων μεταναστών από την Τουρκία στον ελλαδικό χώρο.

Η γυναίκα, όπως διαπιστώνεται από τις συνομιλίες, δεν ήταν μόνη αλλά είχε μαζί της και ένα ανήλικο παιδί, το οποίο ακολουθούσε το γκρουπ. Ωστόσο, οι διακινητές δεν ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές για τον θάνατο της γυναίκας, αλλά ούτε και το υπόλοιπο γκρουπ για να μην… δυσφημιστούν. Πληροφορίες σχετικά με το τι απέγινε το πτώμα και το παιδί, δεν υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται ότι το κύκλωμα είχε διακινήσει συνολικά -από τα μέσα του 2022 μέχρι πριν από λίγες μέρες, που έγινε επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών- 2.322 άτομα από και προς την Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου.

Το κύκλωμα έχει εκδώσει πάνω από 2.500 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, των οποίων η τιμή κυμαινόταν από 600 ευρώ έως 10.000, ανάλογα με την ποιότητα του εγγράφου και τον προορισμό του μετανάστη. Παράλληλα, για τη διαμονή τους στα διαμερίσματα που μεταφερόταν στην Αθήνα, οι μετανάστες πλήρωναν 100 ευρώ τον μήνα.

Το στρατηγείο της οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας. Από εκεί ο αρχηγός συντόνιζε τα υπόλοιπα μέλη, ενώ βρέθηκαν πέντε εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων στο κέντρο της Αθήνας και και 80 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι ήταν σε καταλύματα, έτοιμοι να ταξιδέψουν κι αυτοί προς ευρωπαϊκές χώρες.

Στις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος αναφέρονταν σε όλα όσα σχετιζόταν με την οργάνωση με «κωδικούς». «Ναφαράτ», «φαλάφελ» και «ντομάτες», έλεγαν τους πελάτες, ενώ με την λέξη «μάστορας» εννοούσαν τον πλαστογράφο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας