Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕξωδικαστικός μηχανισμός: Kαι νέο bonus έως 35% για ταχύτερη εξόφληση χρεών αντί...

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Kαι νέο bonus έως 35% για ταχύτερη εξόφληση χρεών αντί για 240 δόσεις

Αλλάζουν τα πάντα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Μετά τις αλλαγές και τα νέα κουρέματα που πρώτο αποκάλυψε το «business stories» και ψηφίστηκαν στη Βουλή, εντάσσονται πλέον περισσότεροι και για περισσότερα χρέη στις ρυθμίσεις οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο και ταμεία.

Ολες οι νέες δυνατότητες  είναι πλήρως διαθέσιμες από τις 29 Μαρτίου στην ανανεωμένη πλατφόρμα του Εξωδικαστικού. Αλλά το πραγματικό όφελος θα φανεί από τον Απρίλιο και τους επόμενους μήνες, καθώς αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο πλέον ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται και εγκρίνονται.

Ηδη από αυτό τον μήνα οι 7 στις 10 αιτήσεις που εξετάζονται γίνονται δεκτές και βρίσκουν λύση με κούρεμα και πολλές δεκάδες δόσεις. Η πλατφόρμα έχει δεχτεί συνολικά 15.000 οριστικές αιτήσεις για συνολικά χρέη 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έως τώρα έχουν εγκριθεί 4.500. Οι απορρίψεις έχουν μειωθεί σε μόλις 30%, αντί για 70% που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Πλέον παράγονται 300 τελικές ρυθμίσεις μέσα σε μόλις 10 ημέρες, με αυξητικούς ρυθμούς. Αμεσα αναμένεται έτσι ότι οι νέες εγκρίσεις θα ξεπεράσουν τις 1.000-1.200 κάθε μήνα.

Οφειλές

Στο εξής, θα εντάσσονται ακόμα περισσότεροι και για περισσότερα χρέη που πριν δεν γίνονταν δεκτά για ρύθμιση στον Εξωδικαστικό. Και με νέο, ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν νωρίτερα τα χρέη τους προς το Δημόσιο, αντί να εξαντλήσουν τον μέγιστο αριθμό δόσεων (έως 240) που προσφέρει η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η ειδική εφαρμογή στο gov.gr θα ανοίξει ξανά, για να μπορέσουν να υποβάλουν συμπληρωματικές αιτήσεις και όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση του Εξωδικαστικού προκειμένου να περιλάβουν και άλλα χρέη που τυχόν έχουν σε Εφορία, δήμους κ.λπ.

Πρακτικά, το μόνο μεγάλο εμπόδιο που παραμένει για τους περισσότερους είναι ότι η πλατφόρμα αποκλείει τους μικροοφειλέτες με χρέη κάτω των 10.000 ευρώ. Γι’ αυτούς, η μόνη διέξοδος παραμένει η πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων προς το Δημόσιο, η οποία δεν εξετάζει την περιουσιακή κατάσταση.

Ποιοι ωφελούνται

Εκτός από τα «σούπερ κουρέματα» που ήδη ισχύουν για χρέη σε Ταμεία και Εφορία, με τις νέες διατάξεις κουρεύονται και οι τόκοι σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει έξτρα μείωση 30.000-50.000 ευρώ, αναλόγως της οφειλής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας