Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΤουρισμός: Νέα εντυπωσιακή αύξηση αναμένεται τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν

Τουρισμός: Νέα εντυπωσιακή αύξηση αναμένεται τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν

Πολύ θετικά είναι τα νέα για την χώρα μας, αναφορικά με την τουριστική κίνηση την φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ, επισημαίνουν με έμφαση ότι το καλοκαίρι που έρχεται πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που «βρέχονται» από τα νερά της Μεσογείου, θα «βουλιάξουν» από εκατομμύρια τουρίστες, καθώς το ενδιαφέρον έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, που μαζί με την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία, αναμένεται να λάβουν την «μερίδα του λέοντος» της τουριστικής πίτας.

Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, ήδη οι κρατήσεις στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας έχουν ξεπεράσει εκείνες της περυσινής σεζόν.

Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Κρήτη, Ρόδος και Επτάνησα, αναμένεται να «σπάσουν» όλα τα ρεκόρ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υστερήσουν άλλες περιοχές της Ελλάδας, τις οποίες επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το πολύ καλό κλίμα που διαμορφώνεται στη φετινή τουριστική σεζόν «αποτυπώθηκε» και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με αντικείμενο την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

«Πιστεύω ότι έχουμε ήδη πετύχει έναν κεντρικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην είναι αποκλειστικά ένας προορισμός τον οποίο προτιμούν οι επισκέπτες μας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες», τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι απολύτως πεπεισμένος πως οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα διαταράξουν την ομαλή πορεία της τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι «θα ξεπεράσουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει, έτσι ώστε ο τουρισμός να συνεχίσει να μας εκπλήσσει ευχάριστα και όχι δυσάρεστα».

Να σημειωθεί, ότι τα έσοδα της περσινής περιόδου ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καταγράφηκαν εισπράξεις-ρεκόρ από τις τρεις κυριότερες αγορές: το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το γεγονός αυτό διευκόλυνε την κυβέρνηση στα να παράσχει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εν μέσω της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

Βασικός στόχος για την χώρα μας παραμένει τα έσοδα από τον τουρισμό να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Οι κρατήσεις από τις βασικές αγορές μας, κυρίως για τους προορισμούς της χώρας με μεγάλο αριθμό καταλυμάτων, συνεχίζουν να κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι για τη φετινή χρονιά η Ελλάδα θα προσφέρει 14,7% περισσότερες αεροπορικές θέσεις έναντι του 2019, σύμφωνα με έρευνα της ισπανικής εταιρείας ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian.

Ήδη, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας μας είναι αυξημένη κατά 64,4% σε σύγκριση με τους πρώτους δύο μήνες του 2022 και κατά 2,5% έναντι του 2019.

Στοίχημα για την Ελλάδα αποτελεί η βελτίωση των υποδομών της σε τουριστικές περιοχές που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών.

Σύμφωνα με μελέτες, αν η Ελλάδα διέθετε σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της υποδομές υψηλούς επιπέδου (σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, ποδηλατοδρόμους καλύτερες συγκοινωνίες – ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – μεγαλύτερα λιμάνια κτλ), οι τουρίστες που θα επέλεγαν την χώρα μας για διακοπές θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιοι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.