Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣταθερή επιλογή της ΟΛΜΕ η διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών

Σταθερή επιλογή της ΟΛΜΕ η διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών

Σταθερή επιλογή εδώ και δεκαετίες για την ΟΛΜΕ αποτελεί η διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών. Και αυτή τη χρονιά ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε αρκετές ΕΛΜΕ ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα.

Έχουν ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη 4/5 (9.30 – 13.00) στα Γραφεία της ΟΛΜΕ, Κορνάρου 2 και Ερμού, 6ος όροφος) και για την Τετάρτης 10/5 (9.30 – 13.00) στο σχολικό συγκρότημα Αγ. Νικολάου (Θησέως 175), ΕΛΜΕ Καλλιθέας/Ν. Σμύρνης/Μοσχάτου. (Οι εθελοντές/ντριες αιμοδότες παρακαλούνται να έχουν μαζί τον ΑΜΚΑ τους ή την κάρτα εθελοντή αιμοδότη, αν διαθέτουν)

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ:

«Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών και βάρους τουλάχιστον 50 κιλών μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης.
• Η αιμοδοσία είναι μια διαδικασία απολύτως ασφαλής και ακίνδυνη για τον αιμοδότη.
• Δίνουμε περίπου το 1/20 του όγκου του αίματός μας, όγκος που αναπληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά, αφού απολαύσουμε ένα χυμό από πορτοκάλι και ένα σνακ που θα μας προσφέρει ευγενικά ο φορέας διοργάνωσης της αιμοδοσίας.
• Ο υποψήφιος αιμοδότης ελέγχεται από γιατρό πριν από την αιμοληψία (λήψη ιατρικού ιστορικού, αρτηριακής πίεσης και αιματοκρίτη ή αιμοσφαιρίνης), έτσι που να διασφαλίζεται τόσο η καλή υγεία του δότη, όσο και του λήπτη.
Ο εθελοντής αιμοδότης έχει τα παρακάτω “οφέλη”:
Α) Πάνω από όλα είναι η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας και το αναντικατάστατο συναίσθημα του αλτρουϊσμού και της προσφοράς.
Β) Η δωρεάν και υποχρεωτική εξέταση του αίματος του δότη για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος (π.χ. ηπατίτιδες, ΑΙDS, σύφιλη κλπ). (Η ενημέρωση γίνεται μόνο σε προσωπική βάση, με απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων)
Γ) Η αιμοδοσία συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του αίματος και είναι διαδικασία αναζωογόνος για τον οργανισμό μας.
Δ) Η απόκτηση κάρτας Εθελοντή Αιμοδότη στην οποία αναγράφονται οι αιμοληψίες που συμμετείχε ο δότης καθώς και η Ομάδα αίματος. Για την ενεργοποίηση της κάρτας αιμοδότη, απευθυνθείτε στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοσίας (Ε.Μ.Α.), στο τηλ. 2152157865.
Όταν χρειαστείτε εσείς ή κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο αίμα, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας ή να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο που έχει ορίσει το ΔΣ της ΕΛΜΕ ή της ΟΛΜΕ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εθελοντές αιμοδότες που συμμετέχουν σε οργανωμένη αιμοδοσία δικαιούνται άδεια την ημέρα της αιμοδοσίας και δύο ακόμη ημέρες. (N. 3528/2007 ΦΕΚ 26 τ. Α, άρθρο 50 και ΔΙΔΑΧ/Φ51/538/12254/14-05-2007 ΥΠ. ΕΣ.)

Σημειώνεται ότι η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.

Οι δύο αυτές ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με τον χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ημερών αδείας που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί λόγω αιμοδοσίας κατά περίπτωση, είναι οι εξής:

  1. Εκπαιδευτικός που δίνει αίμα για ασθενή του συγγενικού του περιβάλλοντος δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο κατά την ημέρα της αιμοδοσίας.
  2. Εκπαιδευτικός που προσέρχεται από δική του και μόνο πρωτοβουλία σε κέντρο αιμοδοσίας για να προσφέρει αίμα δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο, πέραν της ημέρας αιμοδοσίας, μία (1) ημέρα επιπλέον.
  3. Εκπαιδευτικός που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και εκπαιδευτικός που συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία από φορέα, δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο, πέραν της ημέρας αιμοδοσίας, δύο (2) επιπλέον ημέρες.

Η ΟΛΜΕ και το ΚΕΜΕΤΕ καλούν σε συμμετοχή στις προγραμματισμένες αιμοδοσίες στην ΟΛΜΕ και τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια εθελοντικής αιμοδοσίας. Οι αιμοδοσίες θα πραγματοποιηθούν από τα κλιμάκια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του νοσοκομείου “Αμαλία Φλέμινγκ”.

Στην αιμοδοσία της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ μπορούν να συμμετέχουν πέρα από εκπαιδευτικούς, γονείς και ενήλικους μαθητές, όποιος άλλος επιθυμεί να δείξει την αλληλεγγύη του προς τον συνάνθρωπό του».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας