Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 6,4% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 6,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 6,4% δίνει στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll.

Η Νέα Δημοκρατία, διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 5,9% της δημοσκόπησης του Απριλίου, στο 6,4% σήμερα.
Η διαφορά μάλιστα στην έρευνα της Opinion Poll για το TheTOC, γίνεται 6,6% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων και φθάνει στο 7,4% στην εκτίμηση ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει και αυτός τις δυνάμεις του κατά 0,9%. Μείωση παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ κατά μία μονάδα. Έχει ενδιαφέρον ότι το ΚΚΕ αυξάνει τη δύναμή του κατά 0,7%, η Ελληνική Λύση έχει καθοδική πορεία (χάνει 0,9% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ σταθερό παραμένει το ΜεΡΑ25.
Στην πρόθεση ψήφου: Νέα Δημοκρατία 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,1%, ΠΑΣΟΚ 8,6% και ΚΚΕ 5,8%. Ακολουθούν με ποσοστά πολύ κοντά στο όριο του 3%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (3,2%) και ΜεΡΑ25 (3,1%).
Να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει «πιάσει»και το debate, αφού ολοκληρώθηκε μετά τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας και ενώ απομένουν πλέον μόλις λίγες ημέρες από τις εκλογές.

ROTHESH1

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία έχει 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΠΑΣΟΚ 8,9%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 3,3%, το κόμμα Βαρουφάκη 3,2%. Εκτός Βουλής βρίσκονται η Ελληνική Δημιουργία και η Πλεύση Ελευθερίας.

PEROTHESH_EGIRWN

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι διαχρονικές επιδόσεις των κομμάτων, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έκανε η Opinion Poll από τον Φεβρουάριο του 22 έως και σήμερα. Σε γενικές γραμμές η δύναμη της ΝΔ φαίνεται σταθερή και ελαφρώς ανοδική, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις του, το ΠΑΣΟΚ πέφτει, το ΚΚΕ έχει σταθερά ανοδική τάση- όπως εσχάτως και το ΜεΡΑ25- ενώ κάμψη στις τελευταίες μετρήσεις έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

diaxreonika_epidos
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου που κάνει η Opinion Poll δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 37,6%, στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 30,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στις πρώτες εκλογές, στο 10%. Τόσο το κόμμα Βελόπουλου όσο και το κόμμα Βαρουφάκη είναι εντός Βουλής μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.

ektimisi

Η κάρτα που ακολουθεί δείχνει το ανώτατο και το κατώτατο όριο που μπορούν να πιάσουν στις εκλογές τα κόμματα. Ετσι το (θεωρητικό) μάξιμουμ για τη Νέα Δημοκρατία είναι το 40,5% και το μίνιμουμ το 34,7%, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 33% και 27,4% αντίστοιχα, ενώ για το ΠΑΣΟΚ η χειρότερη επίδοση είναι 8,1% και η καλύτερη 11,9%. Στο χειρότερο σενάριο, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 μένουν εκτός Βουλής.

theoritika

Τι σημαίνουν αυτά τα ποσοστά για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης; Οτι πιθανότατα μετά τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού θα διαθέτουν μαζί 155 έδρες. Αλλά φυσικά το σενάριο είναι από απίθανο έως τελείως απίθανο, αφού ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει πρόθυμος και βάζει όρους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Ολα τα άλλα σενάρια π.χ. κυβέρνηση ηττημένων, κλπ – ούτως ή άλλως πολιτικά ανέφικτα- απλά δεν βγαίνουν γιατί δεν “βγαίνουν τα κουκιά”.

edres
defteree1
defterre2
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας