Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜητσοτάκης: «Δεν μπορώ να καταπιώ τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη γυναίκα μου»

Μητσοτάκης: «Δεν μπορώ να καταπιώ τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη γυναίκα μου»

Έξι ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν καλεσμένος του Γρηγόρη Αρναούτογλου στην εκπομπή «The 2Night Show» στον ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε τους πολιτικούς του αντιπάλους και αναφέρθηκε στη σχέση με τους συνεργάτες του αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες, καθημερινές του συνήθειες, ενώ μοιράστηκε με τον παρουσιαστή τι του έλεγε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε μεταξύ τους συναντήσεις, όταν δεν «έγραφαν» οι τηλεοπτικές κάμερες. Επίσεις έδωσε απαντήσεις  στο ερώτημα αν έχει προσωπικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα αναφέροντας το βίντεο του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ το οποίο έχει γίνει σλόγκαν στο σπίτι του, ενώ αποκάλυψε ότι για να χαλαρώσει βλέπει «Emily in Paris».
Ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1 υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το αγαπημένο του συγκρότημα του, τους Guns N’ Roses και το τραγούδι Paradise City , με τον πρωθυπουργό να λέει πως θα πάει και στη συναυλία τους που θα γίνει το καλοκαίρι.

Ο Αρναούτογλου έδειξε μια κονκάρδα του ΠΑΣΟΚ που του έκανε δώρο ο Ανδρουλάκης και ζήτησε και μια από τη Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά: «Πάντα με ΠΑΣΟΚ με υποδέχεσαι».

Για τις εκλογές ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών, μπορώ να πω ότι είμαι πιο ήρεμος. Απολαμβάνω την προεκλογική εκστρατεία. Κανείς δεν ψηφίζει για αυτά που έγιναν χθες, αλλά για το μέλλον. Αυτά που θα κάνεις».

Ερωτηθείς για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι πρωθυπουργός, απάντησε: «Ήταν πολύ πιο δύσκολο παρότι ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένος και ψυχολογικά, λόγω της οικογενειακής μου ανατροφής. Αλλά τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της καρέκλας και τις δυσκολίες. Ειδικά για την πανδημία, δεν υπήρχε και κανένα εγχειρίδιο. Έπρεπε μέρα με τη μέρα να σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους γονείς του και ιδιαίτερα στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Ήμουν τυχερός γιατί είχα την ευτυχία να ζήσω τον πατέρα μου μέχρι τα 49 μου και να τον απολαύσω σε στιγμές που ήταν αποφορτισμένος από τις ευθύνες στη σταδιοδρομία του. Η μάνα μου έφυγε νωρίτερα, αλλά αισθάνομαι ότι λες” τι θα σου έλεγε ο πατέρας σου, αν του έκανες μια ερώτηση”, και λες ότι έχεις την εμπειρία να απαντήσεις.

«Ο πατέρας μου για να φτάσει πρωθυπουργός πέρασε δια πυρός και σιδήρου και έκανε ένα comeback που δεν ήταν συνηθισμένο για την αποχή. Αλλά θυμάμαι τις δυσκολίες, είχε πολλά ανοιχτά μέτωπα, αλλά και μια δύσκολη εκλογή που μετά έχασε μετά από 3,5 χρόνια.
Ήταν πάντα εξαιρετικά ψύχραιμος, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κάπνιζε λίγο παραπάνω. Μπορείς να καταλάβεις την ένταση μόνο τη στιγμή που κάθεσαι στην καρέκλα. Αλλά επειδή είχε μια κάπως ζεν αντιμετώπιση… Δεν ήμουν τόσο ψύχραιμος όσο είμαι τώρα, γιατί κατέληξα ότι όταν αντιδράς θυμωμένος, κάνεις λάθος και όταν αφήνεις τα συναισθήματα να σε κυριεύουν, σε τυφλώνει».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως όταν χρειάστηκε βοήθεια τη ζήτησε από ειδικό: «Βεβαίως ζήτησα βοήθεια από ειδικό όταν είχα προβλήματα. Χρειάζεται συγκροτημένη απάντηση από την πολιτεία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψυχικής υγείας. Και πρέπει να μην έχουμε παρωπίδες και προκαταλήψεις του παρελθόντος. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον άνθρωπο, για να βοηθηθεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση».
Σε ότι αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο θυμός, η οργή, η θλίψη ήταν κατανοητά συναισθήματα. Νέα παιδιά σκοτώθηκαν, πήραν το τρένο για να γυρίσουν στο πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό μας ακούμπησε τόσο έντονα η τραγωδία. Τα δικά μου παιδιά στο εξωτερικό χρησιμοποιούν το τρένο κατά κόρον».
«Υπάρχει στη νέα γενιά βαθιά η πεποίθηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Πρέπει να διαψεύσουμε την πεποίθηση αυτή. Προσπαθώ να μιλάω με νέα παιδιά. Η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι απολύτως αναμενόμενη. Η απόλυτη άρνηση, όμως, δεν οδηγεί πουθενά. Η συμμετοχή σε εκλογές είναι μια απάντηση. Κάποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, καλύτερο οι νέοι να συμμετέχουν παρά να απέχουν».

Για το τι πληρώνει η Ελλάδα: «Το πάρτι αρκεί να γίνει με τα δικά μας τα λεφτά. Η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από θριάμβους και καταστροφές. 200 χρόνια τώρα, η ιστορία μας, παρά τα πισωγυρίσματα, ήταν μια ιστορία προόδου. Αυτό που περάσαμε ήταν πολύ βαρύ, αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το 2019. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά η οικονομία αναπτύσσεται, δουλειές δημιουργούνται, οι μισθοί ανεβαίνουν. Πολλοί έρχονται από το εξωτερικό και μας λένε ότι είναι καλό να ζεις κανείς και να εργάζεται στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι η τρίτη δεκαετία θα είναι καλύτερη για τη χώρα μας. Εγώ θέλω να μιλάω για την Ελλάδα του 2027. Θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι, εγώ θέλω η Ελλάδα να είναι στους νικητές».

Τι δεν κατάφερε: «Δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα. Κάναμε βήματα στην ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, αλλά πέτυχε γιατί εισάγαμε ένα καινούργιο μοντέλο συνεργασίας των υπουργείων.

Στις βαριές δομές του κράτους έχουμε δουλειές. Νοοτροπίες ωχαδερφισμού. Αξιολόγηση παντού και επιβράβευση της προσπάθειας, εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας.

Στο Μαξίμου χτίσαμε μια συνεκτική ομάδα και επειδή διαρκώς όλοι αξιολογούμαστε, πρέπει να διορθώνουμε τα λάθη μας, να κάνουμε αλλαγές όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν και παραμένει μια συλλογική δουλειά.

Η απάντηση είναι ότι σε πολλά επίπεδα τα έχουμε βάλει με τη γραφειοκρατία. Το gov.gr είναι επανάσταση στον πόλεμο με γραφειοκρατία.
Την επόμενη τετραετία θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και πώς ο πολίτης έχει την επαφή του με το κράτος».

Για τη συνωμοσιολογία: «Σήμερα έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με διπλο ρυθμό από την ΕΕ, επενδύσεις, τουρισμός, ρεκόρ εξαγωγών.
Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα παίρνει τα εύσημα από ξένους αναλυτές και διεθνείς οίκους. Όταν πάρουμε βαθμίδα, θα είναι μικρότερο κόστος εξυπηρέτησης.

Να απορρίψω με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια ότι κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι καθορίζουν τις τύχες μας. Εμείς ορίζουμε τις τύχες μας. Και η διαδικασία είναι οι εκλογές».

Για τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα: «Εκ των πραγμάτων πρέπει να έχουμε σχέσεις τουλάχιστον ευγένειας και ευπρέπειας. Διασκεδάζω πολύ ειδικά με ορισμένα βίντεο, από το Luben για τον κ. Κουτσούμπα. Το λέει και η κόρη μου η Δάφνη συνέχεια. Μπαίνω στο σπίτι και μου λέει “Αυτοί είστε”. Αν ασχοληθεί με την πολιτική, ούτε θα χαρώ, ούτε θα στενοχωρηθώ, θα ήθελα τα παιδιά μου να κάνουν κάτι που τους κάνει ευτυχισμένα. Αλλά πρώτα θα πρέπει να φρόντισες να έχεις δουλέψει, να έχεις βγάλει μεροκάματο, να έχεις εργοδότη, να ξέρεις πώς είναι, να έχεις κολλήσει ένσημα».

Σε ερώτηση του Αρναούτογλου γιατί να ψηφίσει κάποιος Μητσοτάκη: «Γιατί ήμουν συνεπής και όσα είπα τα έκανα. Φόροι, θέσεις εργασία, σύνορα, ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων, εκσυγχρονισμός κράτους. Τι θέλω να κάνω: να αυξήσω μισθούς, να μειωθεί η ανεργία και να έρθουν επενδύσεις».

Για την ανεργία: «Να πληρώνουν παραπάνω οι επιχειρήσεις για εργαζόμενους. Οι μισθοί, όμως, ανεβαίνουν με ανάπτυξη».

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Δεύτερη δέσμευση μου το καλύτερο ΕΣΥ. Δεν το φτιάξαμε γιατί στην πανδημία παίζαμε άμυνα. Χάσαμε 2,5 χρόνια από την πολιτική μας. Ξέρω πολύ καλά τι θέλω να κάνουμε στα νοσοκομεία, καλύτερα διαδικασίες, καλύτεροι νικητές, περισσότεροι τεχνολογία.
Το ΕΣΥ το έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, η χώρα .έχει Σύστημα Υγείας. Αυτό δεν το έχουν όλες οι χώρες. Έχω πολύ ξεκάθαρο σχέδιο.
Ντρέπομαι όταν υπάρχουν ράντζα. Σε έναν βαθμό το αντιμετωπίσαμε. Για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ, πρέπει να κάνουμε άλματα. Επειδή στην πανδημία όλοι μάθαμε περισσότερα για το ΕΣΥ, έχω και μια πολύ καλύτερη κατανόηση των δυνατών σημείων και των αδυναμιών του ΕΣΥ».

Για τη σταθερότητα: «Ζούμε σε κόσμο ταραγμένο και το ποιος κρατάει το τιμόνι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ξέρω τι έπρεπε να κάνω για να ασφαλίσω τη χώρα από πολλές απειλές».

Για το «μαύρο τηλέφωνο»: «Αφορά ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης. Υπάρχει στο τηλέφωνο και στο σπίτι μου. Εύχεσαι να μην χτυπήσει βράδυ. Ευτυχώς δεν έχει χτυπήσει κατά λάθος, θα άκουγε τα εξ αμάξης (χιούμορ). Με όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου θα επικοινωνήσουμε απευθείας από το κινητό μου».

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Έλεγε κάποιος σοφός πολιτικός ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν συμφέροντα. Οι καλές προσωπικές σχέσεις μετράνε. Με τον Ερντογάν έχουμε μιλήσει πολύ ανοιχτά μεταξύ μας. Και σε βαθμό που θα μπορέσει και να αυξηθεί η ένταση μεταξύ μας. Ό,τι έπρεπε να του πω, του το έχω πει και πολύ ανοιχτά».

Για τις υποκλοπές: «Κλείνει δικαστικά, με την έρευνα του τι έγινε και κλείνει επιχειρησιακά με μια σειρά από παρεμβάσεις, ώστε να έχουμε περισσότερα φίλτρα. Και πανευρωπαϊκός πόλεμος στα παράνομα λογισμικά».

Για τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τις συνεργασίες: «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε και οι τρεις μας. Θα οδηγούσε σε παράλυση. Γι’ αυτό επιμένω σε σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση.

Προφανώς και δεν έχουμε σε προσωπικό επίπεδο να χωρίσουμε. Η πολιτική είναι σκληρή. Δύσκολα μπορώ να καταπιώ τις επιθέσεις που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα στη γυναίκα μου. Με τον Ανδρουλάκη δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ. Δυο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε, αλλά αρνήθηκε. Καταλαβαίνω ότι μας αρέσει και στους δύο το μπάσκετ, αλλά έχουμε μεγάλες διαφορές στο πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική.

Για τα παιδιά του: Η Δάφνη τελείωσε τον δεύτερο χρόνο στο πανεπιστήμιο. Θα δουλέψει εδώ το καλοκαίρι. Βοηθάει στην προεκλογική περίοδο.

Για το ΤικΤοκ: «Κάνω μια πολύ σοβαρή δουλειά, έχουμε μεγάλο βάρος ευθύνης, αλλά έχω μια απέχθεια στους ανθρώπους που παίρνουν τον εαυτό τους πολύ σοβαρό. Να αυτοσαρκαζόμαστε. Το βρίσκω πολύ ευρηματικό. Απαντάω και σε ερωτήσεις.
Είναι τρόπος να επικοινωνήσουμε με μια νέα γενιά που δεν θα την βρούμε εύκολα αλλού. Ας μας ακούσουν, να μην μείνουν σε στερεότυπα. Να με γνωρίσουν ως άνθρωπο και αυτά που πρεσβεύω».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας