Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔάσος Φιλίας Ελλάδος-Μολδαβίας

Δάσος Φιλίας Ελλάδος-Μολδαβίας

Τριμερής τηλεδιάσκεψη από υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων με αντικείμενο οι διαδικασίες χρηματοδότησης για το δάσος Φιλίας Ελλάδος-Μολδαβίας.

Με πρωτοβουλία της αρμόδιας Δ/νσης του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε την περασμένη την Τετάρτη (31/5) τριμερής τηλε-διάσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του ΕΚΠΑ.

Αντικείμενο της τηλε-διάσκεψης ήταν η διευκρίνιση των διαδικασιών χρηματοδότησης της Πρωτοβουλίας του ΚΕΠΑ για τη φύτευση «αισθητικού» δάσους φιλίας Ελλάδος-Μολδαβίας στην τρέχουσα φυτευτική περίοδο 2023-2024.

Η πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της UNFCCC στο ΥΠΕΝ για την αξιολόγηση της Εθνικής Έκθεσης Επικοινωνίας της Ελλάδος προς την UNFCCC για τις Non-Annex I χώρες, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωτοβουλία αφορά τη φύτευση ενός ελάχιστου αριθμού 10.000 δένδρων στη Μολδαβία, στο πλαίσιο της εκφρασμένης προτεραιότητας στην Εθνική Έκθεση Επικοινωνίας της προς την UNFCCC για την αναδάσωση της χώρας.

Το ΚΕΠΑ ανακοίνωσε ότι για το θέμα αυτό έχουν υπάρξει προκαταρκτικές επαφές με την πρεσβεία της Μολδαβίας με θετική ανταπόκριση, ενώ σχετική ανακοίνωση έχει γίνει και στο WGE – BSEC.

Στη διάρκεια της τηλε-διάσκεψης διευκρινίσθηκαν οι διαδικασίες και τα κριτήρια χρηματοδότησης από το ΥΠΕΝ (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ από το ΚΕΠΑ υπογραμμίσθηκαν οι δυνατότητες υλοποίησης της Πρωτοβουλίας μέσα από δραστηριότητες του BSEC – Green Energy Network, και η πρόθεση να συνεχισθούν οι επαφές με τους αρμόδιους φορείς της Μολδαβίας.

Τέλος και στο πλαίσιο της συζήτησης ετέθει και το θέμα της ανάπτυξης και χρηματοδότησης ενός σχεδίου «Βιώσιμης Ανάπτυξης» για του δήμους Ελλάδος-Αλβανίας στον άξονα του ποταμού Αώου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας