Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΡόδος: Πού 'ν το πού 'ν το το ερπετό;

Ρόδος: Πού ‘ν το πού ‘ν το το ερπετό;

Ερπετό εμφανίστηκε στον ποταμό της Κρεμαστής στη Ρόδο. Παρά τις πολύωρες αναζητήσεις από αρχές και ειδικούς δεν έχει βρεθεί. Εικασίες για το είδος του.

Αναστάτωση έχει προκληθεί από σήμερα (12/7) το πρωί στη Ρόδο, από εμφάνιση ερπετού στον ποταμό της Κρεμαστής. Σύμφωνα με τις αναφορές πρόκειται για μεγάλο ερπετό που μοιάζει με κροκόδειλο. Κρύβεται σε καλαμιές, ενώ υπάρχει καταγγελία και για επίθεση σε μηχανάκι. Πυροσβέστες με κλιμάκιο του Δασαρχείου που ερεύνησαν την περιοχή δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν.

Κροκόδειλος ή σαύρα παρακολούθησης («lizard monitor»)

Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι το ερπετό δεν είναι κροκόδειλος αλλά σαύρα παρακολούθησης («lizard monitor»). Όπως ανέφερε στην «Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου» ο υπεύθυνος της Ελληνικής εταιρείας Ερπετολόγων στην Κρήτη.

«Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μάλλον δεν επρόκειτο για κροκόδειλο αλλά “lizard monitor”. Καταλήγουμε μάλλον στο συμπέρασμα αυτό, διότι ο κροκόδειλος δεν είναι τόσο ταχύτατος όπως οι καταγγελίες αναφέρουν.Μας μιλάνε δηλαδή για ένα ερπετό πολύ ταχύτατο. Άρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για “lizard monitor”.

 

Αν επρόκειτο για “lizard monitor” δεν θα βρεθεί ποτέ. Είναι πανέξυπνο ζώο. Και η τακτική δόλωσης του είναι πολύ συγκεκριμένη για να πιαστεί. Μπορεί οι ειδικοί να ψάχνουν μέρες στο ποτάμι και να μην το δουν ποτέ και όταν φύγουν να γίνουν και άλλες αναφορές εμφάνισης του.

Συνήθως δεν επιτίθεται σε ανθρώπους αλλά τρέφεται μόνο με ζώα. Για παράδειγμα κότες. Στην περιοχή προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε κοτέτσια. Είναι όμως περίεργο, διότι το συγκεκριμένο είδος δεν επιτίθεται στον άνθρωπο τον φοβάται ενώ εδώ έχουμε αναφορές για επιθέσεις.

Το ζώο αυτό δεν μπορεί να έχει έρθει μόνο του στο νησί. Κάποιος το έχει φέρει από την Αφρική. Τώρα το άφησε ελεύθερο; Του έφυγε; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει”.

Τι είναι οι σαύρες παρακολούθησης («lizard monitor»)

Οι σαύρες παρακολούθησης είναι σαύρες του γένους Βαράνος, το μόνο σωζόμενο γένος της οικογένειας των Βαρανίδων. Είναι εγγενείς στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία, και ένα είδος βρίσκεται επίσης στην Αμερική ως χωροκατακτητικό. Αναγνωρίζονται περίπου 80 είδη.

Ο Δράκος του Κομόντο, που είναι η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου, ανήκει σε αυτό το γένος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας