Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΥπ. Δικαιοσύνης: Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα- Βαριές ποινές σε εμπρηστές- Υψηλό...

Υπ. Δικαιοσύνης: Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα- Βαριές ποινές σε εμπρηστές- Υψηλό πρόστιμο για τους δικομανείς

Για πρώτη φορά γίνεται επίσημη αναφορά σε δικομανείς οι οποίοι πλέον στην περίπτωση που υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις θα κινδυνεύουν να πληρώσουν διπλάσιο πρόστιμο.

Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για ποιοτικότερη και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, και αναμένεται να δρομολογηθούν άμεσα.

Φυλάκιση που μπορεί να φτάσει έως τα 3 χρόνια αντιμετωπίζουν όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια, οι οποίοι πλέον θα κινδυνεύουν να εκτίσουν μέρος της ποινής τους από 1 έως και 6 μήνες, κάτι που θα αξιολογεί το δικαστήριο,όπως για όλα πια τα πλημμελήματα.

Ποινικά κολάσιμη είναι και η παράλειψη καθαρίσματος οικοπέδων. Η ποινή στις συγκεκριμένες  περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια, εάν η παράλειψη αυτή συνετέλεσε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Το πλαίσιο ποινών δεν αλλάζει ως προς τον εμπρησμό από πρόθεση όπου αν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, τιμωρείται ακόμη και με ισόβια.
Αυτό που αλλάζει όμως είναι ότι θεσμοθετούνται υψηλά πρόστιμα που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100 ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα καταδίκης.

Επιπλέον φρένο επιχειρείται στις αναβολές, ακριβαίνοντας κατά πολύ το παράβολο που καταβάλλει ο δικηγόρος. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του, ενώ όσα γράφτηκαν για ποσό 1.200 ευρώ, έχουν ήδη πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στους δικηγόρους.

Για πρώτη φορά γίνεται επίσημη αναφορά σε δικομανείς οι οποίοι πλέον στην περίπτωση που υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις θα κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο διπλάσιο από εκείνο που θα πλήρωνε ο μηνυόμενος εαν καταδικαζόταν. Επίσης, τέλος μπαίνει και στις ανώνυμες καταγγελίες που θα μπαίνουν πια στο αρχείο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας