Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΔιευκρινίσεις ΓΕΕΘΑ για την αρχική του ανακοίνωση που αναφερόταν σε «τραυματισμούς Ελλήνων...

Διευκρινίσεις ΓΕΕΘΑ για την αρχική του ανακοίνωση που αναφερόταν σε «τραυματισμούς Ελλήνων στη Λιβύη»

Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με την τραγωδία με τα πέντε νεκρά μέλη της Ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη και το θέμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

«Σχετικά με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, διευκρινίζονται τα εξής:

Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση» αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.

«θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών »

Διευκρινιστικότερος για τις συνθήκες του ατυχήματος της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και για την επίμαχη ύπαρξη ή μη, συνοδείας ασφαλείας, όπως επίσης και για το κενό ενημέρωσης που ακολούθησε,  εμφανίστηκε σε σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού εξέφρασε τη συντριβή του για την απώλεια των πέντε στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και συμπολιτών μας, που έσπευσαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και δεν γύρισαν ποτέ πίσω διευκρίνισε ότι «Ως προς την ενημέρωση, αυτό το οποίο μας λέει το υπουργείο Άμυνας είναι ότι αυτή η ενημέρωση υπήρχε αρχικά από το κράτος της Λιβύης. Δεν υπήρχε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Και επειδή δεν κινείται με δημοσιογραφικούς χρόνους ή όρους, όπως αντιλαμβάνεστε, η υπηρεσιακή ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ και από το υπουργείο Άμυνας, υπήρχε η αντίστοιχη ενημέρωση που λάμβανε από τις κρατικές αρχές. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν το καθήκον τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Στο φλέγον ερώτημα εάν υπήρχε συνοδεία ασφαλείας, δεδομένης της χαοτικής κατάστασης  στην ισοπεδωμένη Λιβύη, ο κ.Μαρινάκης αφού επιβεβαίωσε ότι «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα» δεν θέλησε να προβεί σε διαπιστώσεις. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε «Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να το πούμε εμείς με βεβαιότητα τι συνέβη, τι δε συνέβη. Ούτε μπορώ εγώ να σας πω πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι αρμόδιες επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού. Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν» σχολίασε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας