Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥπεγράφη η σύμβαση λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης παρουσία του πρωθυπουργού

Υπεγράφη η σύμβαση λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης παρουσία του πρωθυπουργού

Με την ολοκλήρωση του έργου της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά, αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 313.000 επιβάτες.

Ένα βήμα πριν την «επίσημη πρώτη» των δρομολογίων του νέου συγκοινωνιακού μέσου της συμπρωτεύουσας και την παράδοσή του στο κοινό, βρίσκεται το Μετρό Θεσσαλονίκης μετά την σημερινή υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για τη λειτουργία και συντήρηση του, παρουσία του πρωθυπουργού.

Κατά τη εκδήλωση της υπογραφής της σύμβασης στο σταθμό Αγία Σοφία του Μετρό της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, έκαναν λόγο για το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2024.

Η σύμβαση για τη Λειτουργία και Συντήρηση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης υπεγράφη με την κοινοπραξία THEMA Consortium, η οποία αποτελείται από τις εταιρείες ATM SpA και Egis Projects SAS, έπειτα από διαγωνισμό που διενήργησε η Ελληνικό Μετρό.

Πρόκειται για σύμβαση έργου που προέκυψε από την σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με τίμημα, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, 249,930 εκατ. ευρώ, για διάρκεια 11 ετών.

 

Σε δύο φάσεις η ολοκλήρωση του έργου

Σε πρώτη φάση η προαναφερόμενη κοινοπραξία θα αναλάβει τη λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό της Θεσσαλονίκης που ξεκινά από την βορειοδυτική πλευρά της πόλης με τον σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», ο οποίος βρίσκεται εμπρός από τον σταθμό του ΟΣΕ και συνεχίζει έως τον τερματικό σταθμό «Νέα Ελβετία» στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης καταλήγοντας στο αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Σε δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει και η λειτουργία και της επέκτασης προς Καλαμαριά, την οποία επίσης θα αναλάβει η κοινοπραξία THEMA.

Στο αντικείμενο των υπηρεσιών περιλαμβάνονται η καθημερινή λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων, των συστημάτων και του τροχαίου υλικού, ο καθαρισμός, η φύλαξη (Ασφάλεια – Προστασία), η διαχείριση Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (AFC) και η εγκατάσταση και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος IT-ERP υποστήριξης της διοικητικής λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό και αναπτυξιακό έργο στη Βόρεια Ελλάδα. Η κατασκευή του ενσωματώνει τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα στα μέσα σταθερής τροχιάς και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας με αποτέλεσμα να είναι, όταν λειτουργήσει βεβαίως, από τα πιο σύγχρονα Μετρό στην Ευρώπη.

Αντίστοιχα συστήματα Μετρό λειτουργούν σε 7 χώρες στην Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά, αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 313.000 επιβάτες. Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης στο σύνολο του, υπολογίζεται πως θα κυκλοφορούν, καθημερινά, περίπου 57.000 λιγότερα ιδιωτικής χρήσης οχήματα, μειώνοντας αντίστοιχα τους ρύπους CO2 κατά 212 τόνους ημερησίως.

Στοιχεία Βασικής Γραμμής μετρό Θεσσαλονίκης

  • 13 σύγχρονοι σταθμοί  (Απόσταση μεταξύ σταθμών: 500-600μ. Μήκος αποβάθρας: 60 μ.)
  • 9,6 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς.
  • 18 υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, χωρητικότητας 450 ατόμων.
  • Συστήματα αυτόματων θυρών επί των αποβάθρων (PSD doors), κάθε σταθμού, για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
  • Δημιουργία αμαξοστάσιου έκτασης 50.000 τ.μ, με κατασκευή και εξοπλισμό του Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) στην περιοχή της Πυλαίας.

Στοιχεία επέκτασης βασικού δικτύου προς Καλαμαριά

  • 5 σύγχρονοι σταθμοί  (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα)
  • 4,77 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς.
  • 15 υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, χωρητικότητας 450 ατόμων.
  • Συστήματα αυτόματων θυρών επί των αποβάθρων κάθε σταθμού (PSD doors), για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας