Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΡωσία: Οι αστυνομικές αρχές ελέγχουν άρθρο πρώην αξιωματούχου- Φαίνεται να κινούσε τα...

Ρωσία: Οι αστυνομικές αρχές ελέγχουν άρθρο πρώην αξιωματούχου- Φαίνεται να κινούσε τα νήματα στο Κρεμλίνο

Στο άρθρο του ο Σουρκόφ αναφέρει ότι οι μεγάλοι πολιτισμοί του κόσμου θα αντιμετωπίσουν αναταραχή τα επόμενα χρόνια και ότι, ενώ η ευθυγράμμιση της Ρωσίας με τη Δύση μπορεί να φαίνεται μακρινή, το ίδιο είχε συμβεί και με μια ενωμένη Ρωσία τον 13ο αιώνα.

Η ρωσική αστυνομία ελέγχει εάν ο πρώην επικεφαλής θεματών στρατηγικής του πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν παραβίασε την νομοθεσία με την συγγραφή ενός άρθρου το οποίο προτείνει ότι η Ρωσία και η Δύση θα μπορούσαν να ευθυγραμμισθούν κάποια μέρα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ, που κάποτε θεωρούνταν από φίλους και εχθρούς ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο Κρεμλίνο, βοήθησε τον Πούτιν να δημιουργήσει ένα αυστηρά ελεγχόμενο πολιτικό σύστημα. Έφυγε από το Κρεμλίνο το 2020.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Η Γέννηση του Βορρά» ο Σουρκόφ υποστηρίζει ότι καμία μεγάλη δύναμη δεν θα πάρει αυτό που θέλει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα έρθουν πιο κοντά στο μέλλον.

«Θα υπάρξει ένας Μεγάλος Βορράς, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα διαμορφώσουν ένα κοινό κοινωνικοπολιτιστικό χώρο» ανέφερε ο Σουρκόφ προσθέτοντας ότι ο όρος «Παγκόσμιος Νότος» υποδηλώνει ότι πρέπει να υπάρχει και ένας Βορράς.

Δύο ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, το TASS και το RIA, ανέφεραν ότι η ρωσική αστυνομία μελετάει το άρθρο του έπειτα από καταγγελία. Το κανάλι Baza Telegram ανέφερε πρώτο την καταγγελία. Ο Σουρκόφ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια.

Το άρθρο του έρχεται σε αντίθεση με την τρέχουσα γραμμή του Κρεμλίνου ότι η Δύση είναι μια φθίνουσα και αλαζονική δύναμη του κακού που έχει σκοπό να διασπάσει τη Ρωσία για να αρπάξει τους τεράστιους φυσικούς της πόρους.

Ωστόσο, πολλοί στην ευρύτερη ρωσική ελίτ προβληματίζονται από τη στροφή του Κρεμλίνου προς την Κίνα, την οποία ο Πούτιν επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα και λένε ότι η Ρωσία έχει πολιτιστικές και ιστορικές ρίζες στην Ευρώπη παρά την τρέχουσα αντιπαράθεση με τη Δύση για την Ουκρανία.

Στο άρθρο του ο Σουρκόφ αναφέρει ότι οι μεγάλοι πολιτισμοί του κόσμου θα αντιμετωπίσουν αναταραχή τα επόμενα χρόνια και ότι, ενώ η ευθυγράμμιση της Ρωσίας με τη Δύση μπορεί να φαίνεται μακρινή, το ίδιο είχε συμβεί και με μια ενωμένη Ρωσία τον 13ο αιώνα.

Είπε ότι η ευκαιρία για μια ευθυγράμμιση χάθηκε όταν η Δύση γελούσε με την πρόταση του Πούτιν τη δεκαετία του 2000 να ενταχθεί η Ρωσία στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός επιστήμονας που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, χαρακτήρισε ανόητη την αστυνομική έρευνα.

«Ο Σουρκόφ δεν πρέπει να τρολάρεται», δήλωσε ο Μάρκοφ. «Ο Σουρκόφ είναι ένα πολύ ταλαντούχο και έμπειρο άτομο».

«Το να σπρώχνεις τόσο ταλαντούχους και έξυπνους ανθρώπους όπως ο Σουρκόφ στην αντιπολίτευση είναι πολιτικό λάθος. Δώστε στον Σουρκόφ μια δουλειά».

Ο Σουρκόφ εργάστηκε ως πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου από το 1999 έως το 2011, στη συνέχεια εργάστηκε στην κυβέρνηση και αργότερα στο Κρεμλίνο ως προεδρικός σύμβουλος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας