Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠτωτικές τάσεις παρουσιάζουν και σήμερα οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν και σήμερα οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές

Νέες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,93%.

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή έβαλε «φρένο» στις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών οι οποίοι φαίνεται να επιλέγουν συντηρητικές επενδυτικές στρατηγικές. Όταν έχουμε μια νέα πηγή αβεβαιότητας, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί, καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές είναι η χαρακτηριστική φράση που κυριαρχεί στις αγορές.

Την ίδια στιγμή, σε πολυετή υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις τόσο των αμερικανικών όσο και των ευρωπαϊκών ομολόγων. Σε εγχώριο επίπεδο, διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,4% φέτος το ΙΟΒΕ, με ώθηση από την ανθεκτική στις πληθωριστικές πιέσεις κατανάλωση των νοικοκυριών και την διατήρηση της δυναμικής των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,9% ετησίως.

Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να μεγεθύνεται το πρώτο εξάμηνο του 2023, αν και με σαφώς πιο υποτονικό ρυθμό ως συνέπεια του υψηλού πληθωρισμού και της νομισματικής σύσφιξης. Οι οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ αναπτύχθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κατόπιν αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,6% και στο προηγούμενο τρίμηνο και ανάπτυξης 3,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, παρά την σημαντική αποκλιμάκωση που έχει καταγραφεί από πέρυσι. Η συνεχιζόμενη απόκλιση του πληθωρισμού από το επίπεδο στόχου στις περισσότερες χώρες, αυξάνει την πιθανότητα το κόστος χρήματος να παραμείνει υψηλό παγκοσμίως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν και το ενδεχόμενο ομαλής προσγείωσης των Ευρωπαϊκών οικονομιών παραμένει το πιθανότερο, η ανάγκη για σφιχτότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική σε συνδυασμό με την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση διατηρούν τον κίνδυνο μιας απότομης πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα αναφέρει μεταξύ άλλων το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Νίκος Βέττας, τόνισε ότι οι προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος θέτουν σε κίνδυνο τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύονται, με νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ το διεθνές εμπόριο πιέζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το κόστος χρήματος και η αβεβαιότητα επηρεάζουν τις επενδύσεις και το κέντρο βάρους της οικονομίας μετακινείται εκτός Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Βέττας.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,23%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,65%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,68%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,03%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 0,96%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 55 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πέριξ των 1180 μονάδων παρουσιάζοντας οριακές μεταβολές.

Ομόλογα

Νέες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,93%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά bps στο 4,99%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 4,08% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης, στο 4,40%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ανήλθε στο 4,93%, για πρώτη φορά από το 2007.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 0,75%, στα 87,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 0,94%, βρίσκεται στα $90,64.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει ανεπαίσθητες μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0558 δολ./ευρώ.

Τέλος, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, υποχωρεί κατά 5% περίπου και διαμορφώνεται στα 48,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας