Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΝιγηρία: Η επίσκεψη Σολτς στοχεύει και σε προμήθειες φυσικού αερίου πέρα από...

Νιγηρία: Η επίσκεψη Σολτς στοχεύει και σε προμήθειες φυσικού αερίου πέρα από τις υπάρχουσες του πετρελαίου

Η Νιγηρία είναι ένα από τα κράτη της Δυτικής Αφρικής που διαθέτει μεγάλα αποθέματα χρυσού, πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών πόρων. Διαδρομές μετανάστευσης και λαθρεμπορίου διασχίζουν την περιοχή μεταξύ της ερήμου Σαχάρα και του Κόλπου της Γουινέας στον Ατλαντικό.

Ο καγκελάριος Scholz πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψή στην Αφρική από την Κυριακή, την τρίτη του φέτος σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τις οικονομικές σχέσεις με τη Νιγηρία και τη Γκάνα.

Ο πρώτος σταθμός του, στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Abuja, στοχεύει τις γερμανικές εισαγωγές φυσικού αερίου, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις εισαγωγής νιγηριανού πετρελαίου. Η κύρια εστίαση είναι στην επέκταση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Σε συνέντευξή του στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο καγκελάριος δήλωσε ότι θα ήθελε να προσθέσει και τις εισαγωγές φυσικού αερίου εκτός από τις υπάρχουσες εισαγωγές πετρελαίου.

Η Νιγηρία είναι επί του παρόντος ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην υποσαχάρια Αφρική, με γερμανικές εξαγωγές αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2022. Οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στη Νιγηρία ανήλθαν συνολικά σε 150 εκατομμύρια ευρώ το 2021, είπε ο Scholz.

Αναφέρθηκε στις υποδομές, την ενέργεια, τη γεωργία, τους ορυκτούς πόρους, τις τεχνολογίες επικοινωνιών, τις μεταφορές και την επιμελητεία ως τομείς για γερμανικές επενδύσεις. Ο Scholz συνοδεύεται από επιχειρηματική αντιπροσωπεία.

Μετά από συνομιλίες στην Abuja και την οικονομική μητρόπολη της Νιγηρίας του Λάγος, ο καγκελάριος θέλει να ταξιδέψει περαιτέρω στην Γκάνα.

Το ανανεωμένο ταξίδι του καγκελάριου στην Αφρική είναι μέρος της στρατηγικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αναζητήσει νέες συμμαχίες στην οικονομική και ενεργειακή πολιτική. Είναι επίσης το αποτέλεσμα του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος έχει αποκαλύψει την αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από ορισμένες χώρες.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν ήδη διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στο πρώτο ταξίδι του καγκελάριου στην Αφρική πέρυσι. Στη Σενεγάλη, ο Scholz πρόσφερε τη συμμετοχή της Γερμανίας στην ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής της χώρας.

Αυτό έχει επικριθεί έντονα από ακτιβιστές για το κλίμα επειδή είναι ένα ορυκτό καύσιμο που παράγει αέρια που καταστρέφουν το κλίμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το φυσικό αέριο εξακολουθεί να χρειάζεται για τη φάση μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Νιγηρία είναι ένα από τα κράτη της Δυτικής Αφρικής που διαθέτει μεγάλα αποθέματα χρυσού, πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών πόρων. Διαδρομές μετανάστευσης και λαθρεμπορίου διασχίζουν την περιοχή μεταξύ της ερήμου Σαχάρα και του Κόλπου της Γουινέας στον Ατλαντικό. Ολόκληρη η περιοχή είναι πλέον μια από τις μεγαλύτερες εστίες ισλαμικού τρόμου στον κόσμο.

Η ίδια η Νιγηρία, με πληθυσμό 220 εκατομμυρίων, έχει αποδειχθεί μια από τις πιο σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή που καταστράφηκε από πραξικοπήματα από το τέλος μιας στρατιωτικής δικτατορίας το 1999. Αλλά η χώρα διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε ένα επικίνδυνο μείγμα οικονομικής κρίσης και διαρκώς αυξανόμενη αβεβαιότητα. Στα βορειοανατολικά, το κράτος είχε περιορισμένη επιτυχία για πάνω από μια δεκαετία στην καταπολέμηση ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων όπως η Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε φυγή από τη χώρα και 300.000 Νιγηριανοί πρόσφυγες βρίσκονται στον γειτονικό Νίγηρα και το Καμερούν. Η οικονομική κρίση, με τον υψηλότερο πληθωρισμό τα τελευταία 20 χρόνια, επιδεινώνει την κατάσταση. Οι ειδικοί προειδοποιούν για ακόμη μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης από αυτή τη χώρα.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, περισσότερες από 1.800 αρχικές αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν από Νιγηριανούς στη Γερμανία. Το ποσοστό αναγνώρισης του καθεστώτος ασύλου είναι σχετικά χαμηλό. Η Νιγηρία είναι μία από τις χώρες με τις οποίες ο καγκελάριος Scholz θέλει να διευκολύνει, μέσω συμφωνιών, την επιστροφή μη αναγνωρισμένων αιτούντων άσυλο με αυτό το καθεστώς. Η ΕΕ διαπραγματεύεται επίσης αυτό το θέμα με τη νιγηριανή κυβέρνηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας