Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΜητσοτάκης - ΥΠΕΣ: Η διοικητική ιεραρχία θα καθορίζεται από την ικανότητα και...

Μητσοτάκης – ΥΠΕΣ: Η διοικητική ιεραρχία θα καθορίζεται από την ικανότητα και την εμπειρία των υποψηφίων

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, απελευθερώνει για πρώτη φορά τις υπηρεσίες και τη λειτουργία τους και δημιουργεί τις συνθήκες ώστε αυτές να εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τον πολίτη» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την αύξηση των αμοιβών των διοικητών νοσοκομείων και οργανισμών εθνικής εμβέλειας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο. Οι αμοιβές θα φθάνουν στο ύψος του μισθού του Γενικού Γραμματέα.

« Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, απελευθερώνει για πρώτη φορά τις υπηρεσίες και τη λειτουργία τους και δημιουργεί τις συνθήκες ώστε αυτές να εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τον πολίτη» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «με τις νέες ρυθμίσεις οι διοικητές εκατοντάδων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου παύουν πια να είναι αποκλειστική προσωπική επιλογή του υπουργού, όπως σε μεγάλο βαθμό ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Και στο εξής η ιεραρχία του διοικητικού κορμού της χώρας δεν θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τις ικανότητες και την εμπειρία των υποψηφίων, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες του τομέα στον οποίο καλούνται να υπηρετήσουν»

«Μια κατεύθυνση που δρομολογήθηκε και πάλι με δικό μας νόμο την προηγούμενη τετραετία, ο οποίος έκανε τα πρώτα βήματα για να αποδεσμεύσει το Δημόσιο από την εκάστοτε κυβέρνηση» ανέφερε.

«Σήμερα ερχόμαστε και βελτιώνουμε, ενισχύουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο και κάνουμε, πιστεύω μια κεραία μεταρρύθμιση στον συνολικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, ξεπερνώντας πλέον προβλήματα εφαρμογής τα οποία είχαμε εντοπίσει στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, ολοκληρώνουμε αυτή τη σημαντική παρέμβαση» τόνισε.

«Από τον έως τώρα κοινοβουλευτικό διάλογο αναδείχθηκαν, όλες οι σημαντικές πτυχές αυτής της νέας πρωτοβουλίας» ανέφερε και εστιάστηκε σε τέσσερις που όπως είπε «πιστεύω ότι αναδεικνύουν τη βούληση μας, τη φιλοδοξία μας να βελτιώσουμε ουσιαστικά την απόδοση της κρατικής μηχανής, αλλά να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στελέχη τα οποία ενδεχομένως στο παρελθόν να αποθαρρύνονταν από τις ισχύουσες ή παλιές πρακτικές επιλογές στελεχών».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «Από τη μία πλευρά, θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και από την άλλη εισάγουμε διαδικασίες με τις οποίες απελευθερώνουμε τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης, ώστε το έργο της να γίνει πιο παραγωγικό» και ανέφερε τις σημαντικές τομές που εισάγονται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο με πρώτη από όλες «την ευθύνη πια της πρώτης αξιολόγησης των σχεδόν 600 επικεφαλής των δημοσίων φορέων περνάει πια στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Και μάλιστα αυτήν τη βασική σφραγίδα αξιοκρατίας συνοδεύουν πια και ουσιαστικά εχέγγυα για να μπορούμε ταυτόχρονα με την αξιοκρατία να έχουμε και γρήγορα αποτελέσματα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας